5 nieuwe musea voor 5 jaar museumpas
Zet je feesthoed maar op, want we hebben iets te vieren: de museumpas bestaat 5 jaar! In het prille begin opende de pas de deuren van 120 musea. Vandaag is dat bijna dubbel zoveel en speciaal voor de gelegenheid trakteren we op 5 nieuwe locaties! Dat brengt de teller op 235. Wat wordt jouw volgende uitstap?
1) Fort van Breendonk (Willebroek)
Er zijn bezoeken die aan je vel kleven. Het Fort van Breendonk is daar een van. De bijnaam ‘de Hel van Breendonk’ verklapt al dat de geschiedenis van het gebouw niet zo fraai is. Het betonnen pantserfort werd gebouwd in het begin van de twintigste eeuw, als onderdeel van een fortengordel rond Antwerpen. In de Eerste Wereldoorlog kreeg het flink wat klappen te verwerken van Duitse troepen, maar de bijnaam kreeg het fort voornamelijk in de Tweede Wereldoorlog, toen de SS het inrichtte als gevangenis voor Joden, verzetsstrijders en politieke tegenstanders.
Vandaag is het fort een van de best bewaarde nazikampen in Europa. Getuigenissen, foto’s en filmmateriaal nemen je mee naar de donkere gangen en hun duistere geschiedenis.
2) Museum van de wastechniek (Spa)
Een iets luchtiger onderwerp deze keer: de was en de plas! Misschien zucht je wel eens wanneer de wasmachine piept dat hij klaar is en je weer tien minuten kwijt bent met kleren ophangen? Vroeger was de was doen echter veel minder evident. Meer nog: het kon zelfs een hele dag duren! Het Museum van de wastechniek in Spa neemt je mee terug in de tijd en toont je hoe je (over)grootmoeders voor propere kleren en lakens zorgden. Want, hoe doe je dat zonder strijkijzer? En zonder zeep? Ga rondneuzen en schrobben in de 25 kleine zalen vol wasweetjes.
Tip: ook leuk met kinderen! (Een ideale manier om ze warm te maken voor huishoudelijke klusjes, nietwaar?)
3) De Dodengang (Diksmuide)
Wie dieper wil duiken in ons oorlogsverleden kan naast het Fort van Breendonk ook de Dodengang in Diksmuide bezoeken, het laatste loopgravencomplex uit de Eerste Wereldoorlog dat we nog bezitten in België. Die ‘Dodengang’ werd uitgegraven in mei 1915, toen Duitse en Belgische troepen er vochten om de controle over het terrein langs de IJzerdijk. Een bloedige strijd, maar dat gaf de naam je wellicht al prijs. Vandaag kan je op de site naast de loopgraven ook een binnengedeelte bezoeken waar interactieve schermen, foto’s en films je een blik geven op het helse leven van de soldaten.
4) Brussels Museum van de Molen en de Voeding (Evere, Brussel)
Met de museumpas open je deuren in alle vormen en kleuren. Ook die van een oude windmolen in Evere, want daarin huist tegenwoordig het Brussels Museum van de Molen en de Voeding. Naast een vast stukje geschiedenis over de voormalige maalderij, staan er vooral tijdelijke tentoonstellingen op het programma en die draaien natuurlijk allemaal rond … eten. In de volgende expo staat brood in de kijker, van aan de graankorrels tot de 'tartine met choco'.
De tentoonstelling ‘Forever Bread’ start op 6 oktober 2023.
5) ‘t Grom (Sint-Katelijne-Waver)
Ook in ‘t Grom draait alles om de voeding, meer bepaald om de patatjes op ons bord en de kerstomaten bij het aperitief. De streek van Aartselaar tot Rotselaar en van Zemst tot Ranst staat gekend als de Groentestreek. De ontdekking van witloof, het ontstaan van de geniaalste oogstmachines en het principe van biologische bestuiving … het is allemaal daar ontsproten. Geen “groentjes” dus, maar echte pioniers in groenteteelt. Het museum brengt een ode aan dit complexe ambacht. Leer bij over tuinbouw en steek zelf de handen uit de mouwen tijdens een van de vele workshops, van pompoenen planten tot zwieren met een zeis.