5 kindvriendelijke musea in Limburg
Dat Limburg dé streek bij uitstek is voor een wandel- of fietstocht, spreekt niemand tegen. Maar wist je dat je er ook kan tijdreizen? Niet met de teletijdmachine van professor Barabas, maar wél dankzij de speelse opdrachten in deze musea.
Tip: in de meeste musea is de toegang voor kinderen gratis, maar met de museumpas ga jij als (groot)ouder ook gratis mee naar binnen. De museumpas geeft je een jaar lang toegang tot meer dan 240 Belgische musea.
1) Bokrijk: op bezoek bij de smid (alle leeftijden)
Een interactief openluchtmuseum dat belooft je terug te voeren in de tijd? Maak kennis met Openluchtmuseum Bokrijk en zijn 120 historische huisjes vol verrassingen. Kinderen kunnen met hun handen door het deeg woelen en zelf brood bakken of een lederen tasje maken om hun eerste spaarcentjes in te bewaren. Eerder van het sportieve type? Huur een fiets, volg het adembenemende fietspad dat over het water voert en voel je even Mozes himself. Een unieke ervaring, zo fijn dat Time Magazine Bokrijk in 2018 een plekje gunde in de lijst 'The World’s Greatest Places to Visit'.
2) Gallo-Romeins Museum: oog in oog met je voorouders (vanaf 4 jaar)
Zin om nieuwe vrienden te maken? Na een bezoek aan het Gallo-Romeins Museum in Tongeren heb je er meteen een hele stam bij: de Galliërs - of voor sommige dwarse kindertjes: de Romeinen... Het museum is niet enkel om te kijken, je kan er ook dingen doen: een Neanderthaler aanraken bijvoorbeeld (wat een behaard wezen!) of gaan couchsurfen in de tent van een voorouder. Wil je een rondleiding op maat? Vraag naar de audiogids. Bob de Graver voert je mee tot in de meest verborgen hoekjes van het museum.
3) Het Stadsmus Hasselt: verstoppertje tussen de potten (vanaf 4 jaar)
In Het Stadsmus is alles ‘van eigen kweek’. En nee, dan bedoelen we geen abrikozenvlaai, dat is voor nadien. Wat je hier vindt, zijn kunstwerken van Hasseltse artiesten en héél veel kleurrijke keramiek. Maar liefst 4 verschillende parcours nemen je kinderen mee doorheen de collectie. Speel verstoppertje met Langeman of speur tussen de oude objecten naar het grote geheim van de troubadour. Een spannende luisterwandeling neemt je zelfs buiten de museummuren op schok, met een reeks opdrachten in de stad.
4) Regionaal Archeologisch Museum: kijken mag, aanraken ook! (alle leeftijden)
Heb je ooit al de tanden van een mammoet gezien? Of de urne van een Romein? Na een bezoek aan het Regionaal Archeologisch Museum van Maaseik kan je die alvast van je lijstje schrappen. Hier sta je oog in oog met de Maaslanders van weleer. Stripfiguurtjes vertellen je meer over de objecten die je tegenkomt en er zijn zelfs schermen waar je naar hartelust op mag tokkelen. In de ontdekkingskamer kan je zelf een pijl maken, een maliënkolder aantrekken of jezelf schminken. In totaal zijn er maar liefst 22 doe-activiteiten!
5) LABIOMISTA: een wonderlab met wonderlijke audio (alle leeftijden)
LABIOMISTA, het wonderlab van Koen Vanmechelen, bevindt zich vlakbij de Genkse Terhills. Een openluchtmuseum met een twist, want naast kunstinstallaties kruis je onderweg ook dromedarissen en drie grote vijvers. Benieuwd welk magisch dier jij bent? Met het spel ‘Het Rijk der Dieren’ maak je je eigen, unieke kruising. “Mama, papa, wat is dat?” - Breek je hoofd niet over antwoorden en laat Koen Vanmechelen het maar zelf uitleggen. Met de speciale luistertour op kindermaat zijn curieuzeneuzen meteen tevreden.
Meer kindvriendelijke musea? Lees ook:
Kindvriendelijke musea in België
8 kindvriendelijke musea in Brussel
4 kindvriendelijke musea in Antwerpen
Tip: spaar tickets uit met de museumpas
In de meeste musea is de toegang voor kinderen gratis, maar met de museumpas ga jij als (groot)ouder ook gratis mee naar binnen. De museumpas geeft je een jaar lang toegang tot meer dan 240 Belgische musea.