Kasteel van Gaasbeek © Kasteel van Gaasbeek

6 museumgebouwen die zelf kunstwerken zijn

16 april 2025

Welk verkies jij tot het ‘Museumgebouw van het Jaar’?

Soms is het museumgebouw zelf minstens even impressionant als de collectie. Deze 6 musea strijden om de titel ‘Museumgebouw van het Jaar’ en jij bepaalt mee wie die wint. Een windmolen, een art deco-huis of een kasteel: voor welk gebouw haal jij meteen je camera boven? Stemmen kan van 2 april tot en met 18 mei ‘s middags.

Er doen trouwens nog meer pareltjes mee dan deze 6. Bekijk ze allemaal en stem op jouw favoriet ›

1) Het Kasteel van Gaasbeek: de erfenis van markiezin Arconati Visconti

Beeld je even in: zonlicht dat binnenvalt door de glas-in-loodramen, minutieus houtsnijwerk en bijzondere wandtapijten. Voor de Franse markiezin Arconati Visconti was dit dagelijkse kost. Het romantische Kasteel van Gaasbeek was haar buitenverblijf, genesteld in het heuvelachtige Pajottenland. Twee jaar geleden ging het museum opnieuw open na een grondige renovatie en sinds dit jaar is ook de kasteelcollectie weer op zijn plaats. Die ontdek je in de nieuwe expo ‘Rebelse echo’s', samen met sappige verhalen over de voormalige bewoners van het kasteel. 

PS Vergeet ook de kasteeltuin geen bezoekje te brengen. De ene helft is royaal aangelegd, zoals in de films. De andere helft is een gigantische moestuin, boordevol lekkers. 

2) TreM.a: 18e-eeuwse woning op z’n Frans

‘L’Hôtel de Gaiffier d’Hestroy de Tamison’, dat is de oorspronkelijke naam van TreM.a - Museum voor Oude Kunsten in Namen. Het gebouw staat er al sinds de 18e eeuw en deed dienst als woonhuis. Geen slecht optrekje, toch? Sinds 1944 is het geklasseerd op de monumentenlijst en in 2003 werd ook het stucwerk op het voorplein bestempeld als uitzonderlijk erfgoed van Wallonië. De moeite om eens van dichterbij te bekijken. Klaar met de buitenkant? Ga dan ook binnen kijken, want daar liggen schatten vanuit de middeleeuwen tot in de renaissance

3) De molen van Evere: waar alles om eten draait

Kastelen, 18e-eeuwse woningen en dus ook … een windmolen. De museumpas is diverser dan je denkt. Deze knappe constructie vind je in Evere, een deelgemeente van Brussel. Hij dateert uit 1841 en heeft heel wat functies gehad. Oorspronkelijk was het een graanmolen, maar vanaf 1930 zocht het ene bedrijfje na het andere zijn onderkomen in de molen. Eerst een specerijenfabriek, dan een voedingsbedrijf. En sinds 2008 is het een museum: het Brussels Museum van de Molen en de Voeding, een ode aan de oorspronkelijke maalderij met expo’s waarin eten de rode draad is. 

MPM_WvdBM_TV_NL_V2_1

Win een Samsung The Frame TV

Verliefd geworden op een van deze gebouwen? Geef het jouw stem voor de categorie ‘Museumgebouw van het Jaar’. Wie stemt, maakt kans op een leuke prijs: een Samsung The Frame TV! Een toestel dat niet alleen goed werkt, maar er ook nog goed uitziet. Net een kunstwerk aan je muur! Waag jij je kans?

PS Kan je niet kiezen? Geen zorgen, je kan op zoveel stukken stemmen als je wilt! 

4) Museum den AST: een knikje naar het verleden

Nóg een graanfabriek, maar toch een tikkeltje anders: dit is de voormalige mouterij Van Roye in Halle. Als je rondkijkt, zie je nog heel wat authentieke elementen, zoals een weekbak en een graanlift. Het eindproduct, mout, werd gebruik om bier, whisky en een aantal voedingsproducten te maken. Vandaag heeft het gebouw echter een heel andere invulling. Museum den AST is een gezellig stadsmuseum waar je met de hele familie de tradities van Halle en zijn bewoners leert kennen. 

5) Hotel van Eetvelde: de hal waar iedereen van droomt

Je hebt van die huizen waar je binnenkomt en meteen denkt “oké, hier wil ik wel wonen”. Hotel van Eetvelde in Brussel is er zo eentje. Het is een van de meesterwerken van de bekende architect Victor Horta, spilfiguur van de art nouveau. Elk hoekje is de moeite, maar er is toch een plek die er echt uitspringt: de wintertuin. Horta maakte in het midden van de eerste verdieping een ontvangstruimte met als uitsmijter een gigantische koepel van gebrandschilderd glas. Dat verspreidt een betoverend kleurenspektakel over elke verdieping. In 2023 werd de koepel voor het eerst volledig gereinigd en gerestaureerd door het atelier van de Gentse meester-glasblazer Katrien Mestdagh. Word je al jaloers?

6) Maison du patrimoine médiéval mosan: het mooiste gebouw van de stad

Dit is het oudste gebouw uit het rijtje. De woning, nu Maison du patrimoine médiéval mosan, staat er al sinds 1570. Het kreeg de naam ‘Spaans huis’ omdat het werd gebouwd in een periode dat onze regio's tot de Spaanse kroon behoorden. Ze omschreven het in de tijd als “een van de mooiste en opvallendste huizen van Bouvignes”. En gelijk hebben ze: de gotische stijl, aangevuld met barokke krullen, is een echte eyecatcher. Binnenin duik je vandaag in de bewogen geschiedenis van de Maasvallei. Leef mee met de middeleeuwse bewoners en snuister door de vele curiosa. 

CTA-blokje WBM

Vier mee met De Week van de Belgische Musea

De publiekswedstrijd rond ‘Museumstuk van het Jaar’ is een onderdeel van ‘De Week van de Belgische Musea’. Een hele week lang, van 11 tot 18 mei, vieren we onze mooie musea met een programma vol rondleidingen, picknicks, workshops, concerten en uiteraard: goeie feestjes. 

261 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

358 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Koop de museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas