7 tentoonstellingen die je moet hebben gezien
Van boeddhabeelden tot surrealistische kiekjes
De zomer vaarwel zwaaien is niet altijd evident. Gelukkig zorgen de musea met hun nieuwe resem expo’s voor voldoende afleiding. Hou je museumpas dus maar klaar! Soms zijn ze bittere ernst, soms ontroeren ze of werken ze op je lachspieren. Er is voor ieder wat wils. Kan je niet kiezen? We begrijpen het. Hier zijn alvast zeven kleppers die een plek op je verlanglijstje verdienen.
1) Het Ensorjaar in Antwerpen: vier expo’s om de meester te vieren
In 2024 is het 75 jaar geleden dat de Belgische schilder James Ensor overleed. Als eerbetoon zetten verschillende musea de grootmeester in de schijnwerpers. Antwerpen neemt de fakkel over van gaststeden Oostende en Brussel en serveert maar liefst vier expo’s over Ensor.
Daar hoort natuurlijk een expo in het KMSKA bij, het museum met de grootste Ensorcollectie ter wereld. Ensors knapste creaties staan er tegenover die van zijn tijdgenoten, zoals Manet en Munch. Museum Plantin-Moretus focust dan weer op zijn beginperiode, waarin hij vooral etsen maakte. FOMU en MoMu - ModeMuseum Antwerpen tonen met hun expo’s vooral aan hoe Ensor ook vandaag nog kunstenaars en ontwerpers kan inspireren. In het FOMU is dat via de Amerikaanse Cindy Sherman, in het MoMu via Ensors invloed op haar- en make-upartiesten.
Van 28 september 2024 tot en met 2 februari 2025
Benieuwd?
PS Heb je nog geen museumpas? Dan is het nu het moment, want speciaal voor het Ensorjaar lanceren we een Limited Edition museumpas met ‘De Intrige’, een meesterwerk van Ensor.
2) Boeddha in het Koninklijk Museum van Mariemont: het verhaal achter het bekende beeldje
Iedereen kent het Boeddhabeeldje wel. Misschien heeft je tante er een op haar vitrinekast staan, zag je een gigantisch exemplaar op reis of moet je nu vooral denken aan de inrichting van een wellnesscentrum. Maar waar komt het vandaan? Welke verhalen schuilen er achter dit beeldje en hoe kijken boeddhisten hier zelf naar? In ‘Boeddha. Zin en Zintuiglijkheid’ ontrafelt het Koninklijk Museum van Mariemont alle geheimen van deze mysterieuze figuur. Reis mee van India tot in Japan en bewonder meer dan 100 boeddhabeelden.
Van 21 september 2024 tot en met 20 april 2025
3) Hans/Jean Arp & Sophie Taeuber-Arp in BOZAR: eersteklas kunstenaarskoppel
Sommige koppels koken graag samen, andere sporten samen of verbouwen een huis. Nog anderen maken samen kunst. Hans - of roepnaam ‘Jean’ - Arp en Sophie Taeuber zijn een goed voorbeeld van zo’n kunstenaarskoppel. Zij hield vooral van kleur en geometrie, hij stond vooral bekend om zijn biomorfe vormen en collages. Wat ze samen maakten, was echter het mooiste van allemaal. BOZAR toont je dit najaar het beste van hun abstracte kunst. Schilderijen, sculpturen, textiel of zelfs literatuur: geen uitdaging was er een te veel.
Van 20 september 2024 tot en met 19 januari 2025
Hans/Jean Arp & Sophie Taeuber-Arp. Friends, Lovers, Partners
4) Emile Claus in mudel: 100 jaar als zonneschilder
Naast Ensor is er nog een Belg die dit jaar wat extra aandacht verdient. Emile Claus overleed exact 100 jaar geleden en was misschien wel de belangrijkste impressionist van ons land. Dat kon mudel, het museum van zijn geboortedorp Deinze, natuurlijk niet laten liggen. Een van zijn bekendste werken, de Bietenoogst - een gigantisch schilderij van bijna 5 meter! - hangt er al langer. Nu krijgt het gezelschap van tientallen andere topwerken van de kunstenaar en dat levert een prachtige overzichtstentoonstelling op.
Van 27 september 2024 tot en met 26 januari 2025
Emile Claus. Prins van het luminisme
Tip: bezoek ze allemaal gratis met de museumpas
Kan je niet kiezen welk van deze uitstapjes je het liefst wil doen? Met de museumpas hoef je niet te kiezen. Je betaalt eenmalig € 59 en kan nadien zoveel expo’s binnen als je wilt, een heel jaar lang. Als dat geen slimme zet is!
5) Untold Stories over vrouwelijke ontwerpers in België in het Design Museum Brussel
Vrouwen hebben in de kunstwereld lang moeten strijden om gehoord en gezien te worden. Ook in de designwereld was dat niet anders. In ‘Untold Stories’ toont het Design Museum Brussels hoe vrouwen design hebben ingezet voor hun emancipatie en welke uitdagingen ze daarbij tegenkwamen. Je bewondert er het werk van enkele vrouwelijke ontwerpers uit België tussen 1880 en 1980, van feministische pamfletten tot Belle Époque keramiek en kantwerk.
Van 16 oktober 2024 tot en met 13 april 2025
Tip: het museum zet niet alleen de pionierende vrouwen van vroeger, maar ook van vandaag in de kijker. Hun werk ontdek je in ‘Here We Are! Women in Design 1900 – Today’ tot en met 9 maart 2025.
Untold Stories – Vrouwelijke ontwerpers in België, 1880-1980
6) Surrealisme in het Fotografiemuseum Charleroi: what’s in a name?
Wie aan surrealisme denkt, denkt al gauw aan de pijp van René Magritte of de smeltende klokken van Salvador Dalí. Surrealisme gaat echter veel verder dan dat. Het manifesteerde zich in de meest diverse disciplines en dus ook in de fotografie. Het Fotografiemuseum in Charleroi dook in de eigen museumcollectie en presenteert dit najaar de knapste surrealistische kiekjes. Zie je een rode draad of net helemaal niet? Laat je verrassen door de veelzijdigheid van het genre.
Van 5 oktober 2024 tot en met 26 januari 2025
7) Margaretha in Museum Oudenaarde: een atypische keizersdochter
Margaretha van Parma werd zo’n 500 jaar geleden geboren in Oudenaarde. Nu, zoveel jaren later, krijgt ze haar eerste internationale tentoonstelling. Margaretha was de buitenechtelijke dochter van Keizer Karel en de jonge dienstmeid Johanna van der Gheynst. Ze werd wel erkend door de keizer en schopte het zelfs tot landvoogdes van de Nederlanden. Niet evident, want dat werd ze net in een woelige periode, aan de start van de Tachtigjarige Oorlog.
Voor deze tentoonstelling brengt MOU - Museum Oudenaarde al haar mooiste bezittingen terug bij elkaar, met o.a. een portret van haar uit Buckingham Palace en juwelen uit het Louvre. Echte topstukken dus. Het museum kreeg er zelfs extra beveiliging voor!
Van 21 september 2024 tot en met 5 januari 2025
De beste tentoonstellingen in je mailbox?
Schrijf je hieronder in op de museumpas-nieuwsbrief en ontvang tweewekelijks de niet-te-missen-tentoonstellingen en artikels boordevol museuminspiratie.
Deze expo’s onthouden?
Zoek ze op in de museumpas-app en druk op het hartje bovenaan. Zo leg je op 1, 2, 3 een verlanglijstje aan en heb je altijd inspiratie achter de hand.