Header-kinderartikel-NL-v1 © museumPASSmusées / Martin Corlazzoli

8 museumstukken die kinderen de max vinden

3 april 2025

Welk verkiezen jullie tot het ‘Museumstuk van het Jaar’

The battle is on. Verschillende musea strijden momenteel om de titel ‘Museumstuk van het Jaar’ en jíj bepaalt mee wie wint. Wordt het een klassiek schilderij van Rubens? Of toch maar een kip of een marionettenpop? Stemmen kan voor verschillende categorieën en bij eentje zijn kinderen de baas. Deze 8 museumstukken vechten om de titel ‘Museumstuk van het Jaar voor kinderen’. Ga ze deze paasvakantie van dichtbij bewonderen en stem op jullie lievelingsstuk!  

De publiekswedstrijd rond ‘Museumstuk van het Jaar’ is een onderdeel van ‘De Week van de Belgische Musea’. Een hele week lang, van 11 tot 18 mei, vieren we onze mooie musea met een programma vol rondleidingen, picknicks, workshops, concerten en uiteraard: goeie feestjes. 

Stemmen voor jouw favoriete museumstuk kan van 2 april tot en met 18 mei ‘s middags. Meer weten over De Week van de Belgische Musea? ›

Train-World-v1

1) Onze eigen ‘Polar Express’ in Train World

Toettoet! Dit is misschien wel de grootste nominatie uit de wedstrijd: de stoomlocomotief Type 12 Atlantic uit het Brusselse Train World! In 1939 zijn hiervan zes exemplaren gemaakt. Door hun aerodynamische snoet en een ander aandrijfsysteem, waren ze een stuk sneller dan hun voorgangers. Ondanks zijn groene kleurtje, is het niet bepaald een milieuvriendelijke rakker. Om de locomotief vooruit te drijven, was er maar liefst 2,2 ton steenkool per uur nodig! Benieuwd naar dit stukje geschiedenis? Je vindt hem terug in hal 3

Mudia-v1

2) Een meesterwerk dat babbelt in Mudia

Dacht jij dat schilderijen niet konden bewegen? Dan ben je nog niet in Mudia in Libin geweest! In dit atypisch kunstmuseum speel je spelletjes en mag je naar hartelust tikken op schermen. Het museumstuk dat Mudia nomineert is dus ook geen gewoon schilderij, maar een interactieve reproductie. Het gaat om de ‘Triptiek van de verzoeking van de heilige Antonius’, een werk van de Nederlandse schilder Jeroen Bosch. Het originele werk hangt in Lissabon en daar blijf je best met je handjes van af. In Mudia mag het wel. Meer nog, het móet! Zoom in op de personages en maak ze wakker voor een klein toneelstukje.

medium_ontwerp20zonder20titel204_6147-v1

3) De poot van een wolf in STAM Gent

In STAM Gent is er heel wat te zien, maar er is toch één ding dat altijd de kinderen hun aandacht trekt: een wolvenpoot! Of was het een luipaard? Lang geleden waren de vinders er zeker van: het was een poot van een luipaard of een leeuw. Ze vonden hem aan het Gentse Gravensteen en verkochten ‘m op een veiling voor een mooie 4,50 frank (omgerekend: 10 eurocent). Wetenschappelijk onderzoek wees echter uit dat het geen poot van een luipaard, maar van een wolf is. In tegenstelling tot nu, waren die in de 18e eeuw talrijk aanwezig in het straatbeeld!

medium_bezoek20scholen20potvis20navigo-sof-0811-bew_c43d-v1

4) Het skelet van een potvis in NAVIGO

Nog een dier! Of ja, toch iets wat ervan overblijft. Voor dit coole museumstuk moet je naar Visserijmuseum NAVIGO in Koksijde. Geen zorgen, je gaat er zeker niet over kijken, want dit stuk is maar liefst 13 meter lang! Ontmoet Valentijn, een potvis die op 12 februari 1989 aanspoelde op het strand Sint-André in Oostduinkerke. Het gemeentebestuur heeft hem begraven om hem later tentoon te stellen en kijk, nu mag potvis Valentijn blinken in de grote hal van NAVIGO. Ga jij hem dag zeggen? 

MPM_WvdBM_TV_NL_1

Stem en win!

Verliefd geworden op een van deze museumstukken? Geef ze jullie stem voor de categorie ‘Museumstuk van het Jaar voor kinderen’. Wie stemt, maakt trouwens kans op een leuke prijs: een Samsung The Frame TV! Waag jij je kans?

PS Kunnen jullie niet kiezen? Geen zorgen, je kan op zoveel stukken stemmen als je wilt! 


medium_20241026-140735_be6b(2)-v1

5) Een minimuseumstuk in Museum DE MINDERE

Van groot naar klein: het museumstuk van Museum DE MINDERE in Sint-Truiden is misschien niet zo groot als potvis Valentijn, maar minstens even impressionant. Toen Zuster Claris in het klooster kwam wonen, knutselde ze een poppenhuis van haar familie. En dat was met alles erop en eraan: een bed, een tafel, stoelen en zelfgemaakte poppetjes. Iets om uren naar te turen. Hoe zou jouw familie-poppenhuis er uitzien? 

480931312_1051389813690789_6754839149847773666_n-v1

6) Een paraplu van regen in Stichting Folon

Op het eerste zicht is het standbeeld in de tuin van Stichting Folon in Terhulpen niet zo bijzonder, maar kijk eens even naar die paraplu … die is gemaakt van water! Dit surrealistische sculptuur is een publiekslieveling bij kinderen. Je kan er gekke foto’s mee trekken, in spetteren en er een beetje je hoofd over breken. Ga zeker ook binnen in het museum, want ook dat is een hit bij kinderen. Meer nog, het werd officieel goedgekeurd door en voor kinderen

Pierke-v1

7) Vrienden worden met Pierke in het Huis van Alijn

Pierke van Alijn, de iconische pop uit het Gentse volkse poppentheater, strijdt maar al te graag mee om de titel. ‘Pop’ doet hem zelfs geen eer aan. Pierke is een echte kinderheld die al meer dan 100 jaar harten verovert. Hij treedt vandaag ook nog steeds op en beleeft de gekste avonturen met zijn vrienden. Misschien heb je hem al gezien op de Gentse feesten of tijdens een bezoekje aan het Huis van Alijn? Benieuwd of Pierke ook jullie hart verovert. 

medium_be-kbr00-15235983-00000000-00-00-00-0-01-0047-4792419_dca2-v1

8) De Roman van Gerard van Nevers in KBR

"Nog een boekje lezen!” - zijn jouw kinderen ook fan van verhaaltjes of zakken ze graag weg in de zetel met een trip? Dan stemmen ze misschien wel voor de Roman van Gérard van Nevers. Deze 15e-eeuwse blockbuster zit vol ridders, reuzen, draken en een flinke dosis romantiek. De tekeningen zuigen je helemaal mee in het verhaal. Het KBR museum in Brussel presenteert het boek in een kleine cocon. Wanneer je binnenstapt, komt het verhaal helemaal tot leven.

Het KBR museum is momenteel nog in renovatie en heropent op 23 mei 2025. Je kan het stuk dus nog niet gaan bewonderen, maar stemmen kan wel!

Familielabel NL_prog

Nog meer museumplezier voor kinderen?

Spot het blauwe vlekje! Meer dan 30 musea zijn ondertussen officieel goedgekeurd door en voor kinderen. Als je het vlekje ziet, ben je dus zeker dat jouw uitstap een schot in de roos wordt. 

260 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

364 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Koop de museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas