Streepje zon in het vooruitzicht? Plan dan een uitstap naar een museum met een tuin. Van kasteeldomeinen tot een arboretum of kruidentuin: deze zeven locaties maken je helemaal zen.
1) Tuin is een understatement in het Domein van het Kasteel van Seneffe
Laten we meteen met een tuin beginnen waarin je wel even zoet in bent: die van het Domein van het Kasteel van Seneffe. Misschien omschrijven we het beter als een ‘park’, want deze tuin is maar liefst 22 hectare groot. Onderweg kom je een oranjerie tegen, een fontein, een volière en een prachtig aangelegde Franse tuin. Spits je oren voor het concert aan vogelzang en steek ook zeker het pittoreske brugje over voor een wandeling op het eilandje. Te midden van dat alles: een prachtig neoklassiek kasteel uit de 18de eeuw dat je onderdompelt in het leven tijdens de Verlichting.
2) Flower power in Arboretum Kalmthout
Wat als je museumbezoek tegelijkertijd een wandeling is? Het Arboretum in Kalmthout is een groendomein van 12,5 hectare en een schatkamer vol merkwaardige planten uit de hele wereld. Je vindt er rododendrons uit China, mammoetbladen uit Brazilië, prehistorische bomen uit Australië … Een magische plek om te komen genieten van de natuur, en vergeet vooral de vlindertuin niet te bezoeken.
3) Naar de rozentuin van Museum en Tuinen Van Buuren
Zoek je een plekje waar het iets rustiger is? Dan ben je bij familie Van Buuren aan het juiste adres. Gebruik je huissleutel - dat is je museumpas - en treed binnen in deze knappe villa in Ukkel. Vanbinnen stelen vooral het interieur en de schilderijen de show, maar voor de échte blikvanger moet je buiten zijn. Bankier David Van Buuren en zijn vrouw Alice hebben hun tuin namelijk omgetoverd tot een echt paradijs, met een labyrint, een rozentuin en uitnodigende bankjes om op uit te blazen.
4) Altijd lente in de Plantentuin Meise
Geen tuin bij het museum: hier ís de tuin het museum! In Plantentuin Meise, op een boogscheut van het drukke Brussel, kom je helemaal tot rust. Dit plantenparadijs herbergt niet alleen meer dan 18.000 plantensoorten, maar ook een dromerig kasteel uit de twaalfde eeuw. Strek je benen en flaneer op de mooi aangelegde wandelpaden en serres of neem een culinaire pauze in de oranjerie. Tussen de magnolia’s, pioenen en hortensia’s word je he-le-maal zen, beloofd.
5) Helende planten in Hospitaal Onze-Lieve-Vrouw met de Roos
Het Hospitaal Onze Lieve-Vrouw met de Roos in Lessines is een van de oudste hospitalen van Europa. In 20 zalen verken je alle aspecten van het leven en de ontwikkeling van ziekenhuizen door de eeuwen heen. Tegenwoordig ligt er vlak naast het museum ook een prachtige botanische tuin vol geneeskrachtige planten. Planten hebben heel wat voordelen voor onze gezondheid, schoonheid en welzijn. Leer bij over hun krachten dankzij de verschillende bordjes of de audiogids. Naast de botanische tuin kan je ook een kijkje nemen in - wat volgens de museumnaam natuurlijk niet kon ontbreken - de rozentuin.
6) Royaal kuieren bij het Kasteel van Gaasbeek
Wist je dat je met de museumpas niet alleen het Kasteel van Gaasbeek zelf, maar ook de kasteeltuin mag bezoeken? Het buitenverblijf van markiezin Arconati Visconti ligt in het glooiende Pajottenland, een regio die zich goed leent tot groenten- en fruitteelt. Het zal je dus niet verbazen dat een groot deel van de tuin vol lekkers ligt! Wandel onder de druivenranken, tussen de peren, langs de reuzepompoenen en doe je best om niet alle aardbeien naar binnen te spelen.
7) Tropische temperaturen in de tuin van het GUM
Je weg vinden in het hoofd van een wetenschapper, dat is een uitdaging die het Gents Universiteitsmuseum (of kortweg ‘GUM’) graag aangaat. Naast het razend boeiende museum vol verhalen en curiosa, kan je ook op bezoek bij de plantentuin. Al 220 jaar lang is het een plek van onderzoek, inspiratie en rust. Er is een buitendeel, waar het in de zomer heerlijk vertoeven is, en er is een verwarmde serre vol tropische planten die je op een frisse dag meteen naar warmere oorden katapulteert.
Wil jij ook 7 tuinen om tot rust te komen?
Met de museumpas krijg je een jaar lang toegang tot deze parels en 240 andere musea in België. Je keert zo vaak terug als je wilt. Ideaal om de seizoenen te zien veranderen.