Silhouet van de kunstenaar © Museum voor Schone Kunsten Gent, www.lukasweb.be – Art in Flanders, foto Hugo Maertens

Ontmoet kunstenaar Léon Spilliaert

27 maart 2020

… en haal een paar van zijn werken (virtueel) in huis

Tot voor kort kon je het werk van kunstenaar Léon Spilliaert bewonderen in de Belgische musea, maar ook in Parijs, Londen en Berlijn. Daar heeft het coronavirus intussen een stokje voor gestoken. In afwachting van gezondere tijden willen we je toch een blik op deze fascinerende kunstenaar niet onthouden.

Meisje op het strand

Wie Léon Spilliaert (1881-1946) zegt, zegt: Oostende. De kunstenaar werd geboren aan 't zeitje en groeide op in de Kapellestraat, boven de parfumeriezaak van zijn vader. Zijn geboortestad zal hem altijd blijven inspireren: hij tekent en schildert de zeedijk, visservrouwen of dit dromerige maar ook wat bevreemdende tafereel van een Meisje op het strand. Spilliaert volgde nooit een kunstopleiding. Hij zocht de kunst in het leven zelf, zo zei hij.

>>> Zodra de musea opnieuw geopend zijn vind je dit mooie werk in het Groeningemuseum, Brugge.

© Musea Brugge, www.lukasweb.be – Art in Flanders, foto Hugo Maertens

Witte gewaden

Spilliaert zou een nerveuze, gevoelige aard hebben gehad, en dat uit zich ook in de keuze van zijn onderwerpen, die niet bepaald vrolij zijn. Het spookachtige Witte gewaden zuigt je blik vast in een mysterieuze en melancholische sfeer. Geen wonder dat het grote publiek aanvankelijk niet stond te dringen voor Spilliaerts werk... Pas rond zijn dertigste gaat de bal voor hem ook commercieel aan het rollen.

>>> Zodra de musea opnieuw geopend zijn bewonder je deze Witte gewaden in Mu.Zee, Oostende.

© Bron : Mu.ZEE, www.lukasweb.be – Art in Flanders, foto Hugo Maertens

Silhouet van de schilder

Ook op privévlak komt Spilliaert maar moeilijk uit de startblokken. Vòòr zijn huwelijk in 1916 produceert hij erg veel, maar vaak zijn het beklemmende zelfportretten waaruit een grote eenzaamheid spreekt. Dit Silhouet van de schilder plaats de kunstenaar zelf in de duisternis, tegen een fel binnenvallend licht van een zomerse dag. Pas na de geboorte van zijn dochter Madeleine lijkt de woelige inborst van Spilliaert wat meer rust te vinden.

>>> Zodra de musea opnieuw geopend zijn rep je je voor dit werk naar het Museum voor Schone Kunsten Gent.

© Bron : Museum voor Schone Kunsten Gent, www.lukasweb.be – Art in Flanders, foto Hugo Maertens

Alleen

Spilliaert wordt vaak een ‘symbolist’ genoemd, maar zijn werk vertoont ook invloeden van het surrealisme en expressionisme. In deze pastel lijkt hij zich bijvoorbeeld wel te inspireren op Edvard Munch: de eenzaamheid en verveling van het meisje krijgen expressie in haar houding, haar spichtige lichaamsbouw en de aanwezigheid van een donker deken aan de waslijn. De eigenzinnige mix aan stijlen maakt Spilliaert sowieso een van de interessantste moderne schilders van zijn tijd. 

>>> Dit prachtige werk behoort tot de collectie van museum Dhondt-Dhaenens in Deurle, maar is er niet permanent opgesteld. Check, van zodra het museum weer geopend is, de actuele tentoonstellingen voor meer informatie.

© Museum Dhondt-Dhaenens, Deurle, België

Vergeet niet om, wanneer dat opnieuw toegelaten is, de werken in levende lijve te gaan bewonderen in onze Belgische musea - gratis met je museumpas. We kijken er zoooo hard naar uit...

249 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

348 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Koop de museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas