Dagje topstukken jagen in Gent

Croissants, knielende beeldjes en spinmachines

Topstukken in Gent

Dit jaar vieren we het 20-jarige bestaan van het ‘Topstukkendecreet’, een decreet dat ervoor zorgt dat de belangrijkste stukken in Vlaanderen extra bescherming krijgen. Verschillende Vlaamse instellingen zwieren nog tot 29 februari hun deuren open om je voor te stellen aan hun topstukken. Benieuwd welke parels je in Gent kan spotten? Volg onze uitgestippelde route en ga op jacht. 

Knielen voor croissants

Je hebt een stevige dag voor de boeg, dus first things first: energie opdoen! Vanaf het station Gent-Sint-Pieters wandel je een kleine 7 minuten naar Alix - Table & Jardin d’Amis. In dit charmante herenhuis wordt elk weekend een heerlijke brunch geserveerd. Met kraakvers brood, een kom vol granola en een boterige croissant kan je er weer tegenaan. 

Fontein der geknielden - MSK Gent
© MSK Gent - Georges Minne

Wandel het Citadelpark in voor je eerste topstukken van de dag, want daar ligt het Museum voor Schone Kunsten Gent (MSK). In het museum vind je wel meerdere beeldhouwwerken van de Vlaamse Georges Minne, maar vandaag kom je hier voor de Fontein der geknielden, zijn beroemdste werk. Hij maakte er meerdere versies van, in verschillende materialen, maar zijn eerste exemplaar stond tot aan z’n dood te pronken in zijn atelier. En nu staat het dus … voor je neus.

Recht tegenover het MSK ligt het S.M.A.K. en ook daar hangt een heel bijzonder werk*. Speur er naar Great American Nude # 45 van Tom Wesselmann, een collage die Wesselman veel faam opleverde in de pop art-wereld. Alles wat typisch is voor het genre, vind je er in terug. Kijk maar naar het Campbellsoepblik van Andy Warhol op de achtergrond. Kan je nog elementen herkennen? 

*Dit werkt hangt nog tot 25/2 in MAS Antwerpen. Je kan in het S.M.A.K. Wel 'Great American Nude #72' bekijken op dit moment, ook een Topstuk van de hand van Tom Wesselmann.

Great American Nude # 45 van Tom Wesselmann
© Tom Wesselmann

Op bezoek bij Jenny van de katoenfabriek

Wandel het historische centrum van Gent door naar je volgende bestemming, het Industriemuseum. Benieuwd of je onderweg kan weerstaan aan de bergen neuzekes die langs alle kanten naar je lonken … In het Industriemuseum maak je kennis met Jenny. Niet de dame aan het onthaal, maar een iconische spinmachine.

De Mule Jenny wordt vaak gezien als hét symbool voor de industrialisering van de textielindustrie in Vlaanderen. De Mule Jenny kende haar oorsprong in Engeland, maar het was de Gentse Lieven Bauwens die het in Vlaanderen introduceerde. Het was de allereerste geslaagde poging om op een efficiënte manier machinaal draad te spinnen. Zie je die spinpoelen? Voor elk van hen was er voordien één manuele spinner nodig. Om een gewoon weefgetouw of een wever te voorzien van genoeg draad moesten wel tien handspinners continu spinnen. Je kan je dus wel voorstellen dat de Mule Jenny een enorme tijdwinst was. 

Samen met de twijnmolen - ook een van de topstukken van het Industriemuseum - is dit het oudste nog bewaarde exemplaar in zijn soort. Er hangen nog heel wat sappige verhalen vast aan deze machines, zoals de Rage against de Machines en een bijzonder reisverbod. Maar die mag je zelf gaan ontdekken! 

De dag goed afsluiten met een Michelinster of een Turkse Pizza

Sluit je dag vol toppers af met een topdiner. Vlakbij het Industriemuseum ligt PUBLIEK, een gemoedelijk restaurant mét een Michelinster. Meer fan van een snelle hap of is het alweer het einde van de maand? Slenter dan even door de Sleepstraat waar de geuren van Turkse pizza, mezze en stoofpotjes je tegemoet komen. Heerlijk én goedkoop! 

Wie met de trein is, kan terug huiswaarts vanaf station Gent-Dampoort, een stukje dichterbij dan Sint-Pieters. 

Gele man met karretje
© Roger Raveel Museum

Nog ééntje om het af te leren

Op een half uurtje van Gent ligt het charmante dorp Machelen-aan-de-Leie. Ook daar hangt nog een topstuk dat een ommetje waard is. Je bestemming? Het Roger Raveel Museum. Het Topstuk komt uiteraard van Roger Raveel himself, getiteld ‘Gele man met karretje’. 

Als je één werk moet noemen dat de schilder typeert, is het dat wel. Zijn favoriete onderwerpen, zoals het fietskarretje en een gestreept figuurtje met pet staan prominent in beeld. Ook zijn liefde voor tegenstellingen zit er mooi in verweven: de fietskar ziet er best realistisch uit, maar heb je de vorm van het wiel al gezien?

De mooiste topstukken in andere regio’s bezoeken?

Bekijk hier onze daguitstappen per provincie


Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas