Topstukken jagen in West-Vlaanderen

Op stap naar Brugge en Ieper

Topstukken in West-Vlaanderen

Dit jaar vieren we het 20-jarige bestaan van het ‘Topstukkendecreet’, een decreet dat ervoor zorgt dat de belangrijkste stukken in Vlaanderen extra bescherming krijgen. Verschillende Vlaamse instellingen zwieren nog tot 29 februari hun deuren open om je voor te stellen aan hun topstukken. Benieuwd welke parels je in West-Vlaanderen kan spotten? Volg onze uitgestippelde routes door Brugge en Ieper en ga op jacht.

Dagje Brugge: op de kermis van Gustave De Smet

Eens de echte toerist uithangen in eigen land? Meng je dan onder de buitenlandse dagtrippers en zak af naar Brugge. Naast de idyllische bruggetjes en de straten vol herenhuizen is er nu nog een reden om de stad te bezoeken: topstukken! In Brugge zijn er maar liefst 86, waarvan er 50 te bezichtigen zijn. Onze tip? Volg deze route en pik alvast de mooiste topstukken mee op deze drie plekken.

Stop 1: O.L.V.-kerk Museum

Van alle prachtige kunstwerken die je kunt vinden in de collectie van de Onze-Lieve-Vrouwekerk, springt Madonna met Kind (1505) van Michelangelo er zeker tussenuit. Deze Madonna, ook bekend als de Brugse Madonna, zou het enige beeldhouwwerk zijn dat Italië verliet tijdens Michelangelo's leven. Dit straffe topstuk was zelfs zo begeerd dat het tot tweemaal toe gestolen werd! 

Koffietip: vroeg op pad en nog nood aan een koffieboost? De uitgebreide kaart van Li o Lait en het interieur ‘op grootmoeders’ is exact wat je nodig hebt. 

Stop 2: Gruuthusemuseum

Vlak om de hoek van de kerk ligt het Gruuthusemuseum, een oud stadspaleis vol verhalen over de Brugse geschiedenis. Je vindt er verschillende topstukken, maar ga vooral eens kijken naar 'De Astrologia', een groot wandtapijt uit 1673. De studie van de sterren werd steeds populairder vanaf de 17e eeuw, vooral om de koers van de schepen te bepalen. Dit wandtapijt - dat in Brugge geweven werd - doet de studie eer aan. In het midden blinkt de Astrologia als een van de zeven vrije kunsten, met haar kenmerkende globe en blauwe jurk.  

Naast het wandtapijt staan er ook glasramen, schilderijen en zelfs een trompet op de topstukkenlijst. Geef je ogen maar de kost!

Patéekestip: voor een vieruurtje kunnen de gebakjes van Tonka Tearoom je waarschijnlijk wel bekoren. Geen koekje bij de koffie hier, maar wel Tonka-mousse!


Stop 3: Groeningemuseum

Nadien wandel je het Groeningemuseum binnen, ook op een boogscheut van je vorige stop. Daar hangt namelijk een van de belangrijkste werken van Gustave De Smet: De grote schietkraam. Sommige schilders gaan graag in een weide staan om iets op doek te brengen. De Smet liet zich eerder inspireren door … de kermis. De Gentse kermis, om precies te zijn. Hij houdt het wel bewust iets soberder: geen flashy lunaparken of fluo standjes, maar een bruin decor met niet al te vrolijke bezoekers.

Nog meer topstukken? Op 16 december heropent het Sint-Janshospitaal en ook daar zijn een heleboel topstukken te vinden, waaronder de werken van Hans Memling. Schrijf het in je agenda, het is de moeite!

Dagje Ieper: bloemzakken en kattenkwaad

Zet je topstukkenjacht verder in de Westhoek. Een plek waar tijdens de wereldoorlogen stevig gevochten werd en waar de topstukken een belangrijke herinnering aan zijn. Volg ons parcours langs oorlogsverhalen, groene oases en kattenkoppen. 

Je hoofdbestemming: het In Flanders Fields Museum

De place to be voor topstukken is het In Flanders Fields Museum. Hier hoor je vooral verhalen over de menselijke kant van de Eerste Wereldoorlog. Een van de eerste Topstukken zal je misschien een beetje verbazen: het is een bloemzak. Maar niet zomaar eentje. Toen de Belgen tijdens de Eerste Wereldoorlog in erbarmelijke omstandigheden terechtkwamen, stuurden Canada en de Verenigde Staten zakken meel op als voedselhulp. Uit dankbaarheid hebben Belgische meisjes, vrouwen en kunstenaars de bloemzakken versierd met borduurwerk, schilderingen en kant. Mooi, toch? 

Verder kom je in het museum ook het Dagboek van Achiel Van Walleghem tegen. De opmerkzame pastoor noteerde de gebeurtenissen tijdens de Eerste Wereldoorlog netjes neer. Dat maakt het vandaag het belangrijkste burgerlijke dagboek in de Westhoek uit die tijd. In het museum leest een acteur je enkele stukken voor. 

Pik deze ook nog mee

Houd het niet op het museum alleen en maak van je trip naar Ieper een hele daguitstap en zet een van de volgende activiteiten op je planning:

  • Beklim het nabijgelegen Belfort voor een zicht over de oude slagvelden
  • Bezoek met de museumpas ook nog het Yper Museum waar je leert waarom de stad de ‘Lakenstad’, maar ook de ‘kattenstad’ wordt genoemd. 
  • Ga slenteren in het Groenpark aan de rand van de stad. Een oase van rust.

Wees op tijd voor ‘De Last Post’, die elke dag stipt om 20u doorgaat aan de Menenpoort. Want dat kan je gewoon niet missen als Ieper-toerist.

De mooiste topstukken in andere regio’s bezoeken?

Bekijk hier onze daguitstappen per provincie


Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas