SteM Sint-Niklaas - afdeling SteM Zwijgershoek
Dit cultuurhistorisch museum schetst de geschiedenis van Sint-Niklaas en omgeving in drie verhaallijnen die chronologisch op elkaar aansluiten. Zo ontdek je de ontwikkeling van de streek van prehistorie tot vandaag. Steeds staat de mens centraal: zijn stem neemt je mee op een driedelig traject doorheen de tijd.
PERMANENTE COLLECTIE
De focus ligt op de mens in relatie tot de materies metaal en steen, machines en het eigen lichaam. Door deze ruime context groeit het Wase verhaal uit tot een universeel verhaal dat van toepassing is op een groot deel van West-Europa.
Een gevarieerde selectie van voorwerpen, documenten, beeld en geluid brengt de rijke geschiedenis tot leven. Een frisse en vernieuwende kijk op de cultuurgeschiedenis!
BREI-ATELIER
De breinijverheid deed rond 1870 zijn intrede in Sint-Niklaas. In de grote bloeiperiode groeide ze uit tot een industrie met meer dan 5.000 arbeiders en arbeidsters. Vandaag is deze industrietak door de delokalisatie naar het Verre Oosten, zo goed als uit het straatbeeld verdwenen.
Om dit erfgoed voor de toekomst te vrijwaren, hebben voormalige fabrikanten en arbeiders zich verenigd in de vzw Breimuseum. Dankzij hun inzet kan de bezoeker vandaag onder het zaagtanddak van het breiatelier tientallen machines bekijken. Het zijn unieke materiële getuigen van een roemrijk verleden.
De meeste breimachines werken nog echt: men ruikt de smeerolie, hoort de raderen draaien, en ziet de draadgeleiders heen en weer schuiven en de draden van de bobijnen afwentelen. Imposante foto's van oude én nog enkele actieve fabrieken, mannequinpoppen aangekleed met breimode van de voorbije decennia en fraaie vitrines met historisch en technisch breiwerk brengen de bezoeker helemaal in de sfeer.
Een kousenatelier, de confectieafdeling met triplock en knoopgaatmachines, voorbeelden van gebreide artikelen, verhalen van mensen die in de breifabriek werkten, modern technisch breiwerk, labo en grondstoffen van de breinijverheid dit alles vind je in het brei-atelier.
Nog boeiender wordt het als de breitechnieker verschillende machines demonstreert.
OPEN DEPOT
Uniek in het museum is het open depot. Bezoekers kunnen een groot deel van de reservecollecties bekijken. Aan de wanden hangen schilderijen waarvoor geen plaats is in de Salons voor Schone Kunsten. In de rekken liggen voorwerpen die deel uitmaken van de andere verzamelingen. In de verhaallijn 'mens en lichaam' ziet men 1 kapsalon anno 1900, in het open depot ontdekt men nog 4 andere kapsalons.
Ook de inventaris van het museum kan er geraadpleegd worden.
Geniet van 50% korting op je treinreis!
Dankzij je museumpas krijg je 5 Discovery Tickets van NMBS waarmee je aan halve prijs H/T reist naar de musea van je keuze.