Muziekinstrumentenmuseum Brussel © Muziekinstrumentenmuseum

4 musea vol muziek

18 april 2024

Musea met noten op hun zang

Breng jij je dag grotendeels door in het gezelschap van Spotify? Zijn notenbalken jouw favoriete lectuur of kan je niet leven zonder de radio? Dan zijn deze vier musea helemaal jouw ding. Hier staat muziek centraal in al zijn verscheidenheid. Luister je mee?

1) Van hommel tot harmonica in het Muziekinstrumentenmuseum

Als je dacht dat je bijna alle instrumenten wel kende, heb je het mis. Het MIM - Muziekinstrumentenmuseum in Brussel verzamelt oude en hedendaagse instrumenten van over de hele wereld. En daar zitten heel wat gekke exemplaren tussen. Ooit al gehoord van een neusfluit of een hommel (neen, niet het insect)? De instrumenten staan verspreid over maar liefst vier verdiepingen en het gebouw zelf is ook niet mis: het is er eentje van de hand van de bekende Brusselse architect, Victor Horta. Vraag bij het onthaal zeker naar de bijhorende audiogids, die de instrumenten helemaal tot leven brengt. 

2) Belgisch zangtalent in Stichting Brel

Ne me quitte pas, Bruxelles, Quand on n'a que l'amourJacques Brel heeft heel wat legendarische chansons op zijn naam staan. De Brel Stichting in Brussel heeft er een missie van gemaakt om ook nieuwe generaties kennis te laten maken met de Belgische zanger. De video’s, foto’s, handschriften, getuigenissen en vooral de grote hoeveelheid muziek dompelt je helemaal onder in Brels leefwereld. 

Leuke extra: het museum heeft ook een Brel-wandeling uitgestippeld door Brussel, die je met de museumpas voor slechts € 5 kan doen in plaats van € 12. Wandel door de stad met een audiogids en verlies jezelf in zijn stem, chansons en anekdotes.

3) Een gevoelige snaar raken in Museum Vleeshuis

De naam van het museum is misschien wat misleidend, maar in Museum Vleeshuis draait alles om muziek en dans. Het prachtige gebouw in hartje Antwerpen deed vroeger dienst als gildekamer van de vleeshouders, maar sinds 1913 vertelt het de geschiedenis van het muziekleven in de stad. Laat je onderdompelen in 600 jaar vol oude speellieden, ontdek hoe muziekinstrumenten gemaakt worden en beleef de allereerste bals en opera’s alsof je er zelf bij was.

AfricaMuseum museumPASSmusées
© museumPASSmusées / Martin Corlazzoli - AfricaMuseum

4) Lingala leren in het AfricaMuseum

Overal ter wereld speelt muziek een grote rol. Hoe het muzieklandschap in Centraal-Afrika er uitziet, ontdek je in het AfricaMuseum in Tervuren. In de zaal ‘Talen & Muziek’ leer je niet alleen hoe rijk de Afrikaanse taal is, maar ook welke muziekgenres eruit voortvloeiden. Heb je bijvoorbeeld al eens van de Congolese rumba gehoord? Er staan ook heel wat muziekinstrumenten die je naar hartelust kunt uitproberen. 

Sla deze musea op in onze app

Spreken deze musea je wel aan? Zoek ze op in de museumpas-app en druk op het hartje om ze te bewaren. Zo heb je meteen inspiratie bij de hand voor je volgende uitstap. 


244 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

310 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Koop de museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas