5 leuke museum-audiogidsen
Je hebt geen zin om de bordjes te lezen of je bent je babbelzieke vrienden even beu? Elke reden is goed om aan de inkom een audiogids te vragen. Plug je koptelefoon in en laat je leiden door een van deze 5 audiotours. Op een heel bijzondere manier loodsen ze je door de collectie. Dwaal af naar andere tijdperken en werelden, helemaal op jouw eigen tempo.
1) Muziekinstrumentenmuseum: kei in klanken
Niet ver van het Koninklijk Paleis vind je de koning van de klankenkunst: het Muziekinstrumentenmuseum. Het is dan ook niet verwonderlijk dat net dit museum een uitstekende audiogids heeft gemaakt. Instrumenten van eeuwen geleden, uit verre contreien of net van heel dichtbij: ze staan er allemaal. Zelf wat tokkelen is uit den boze, maar dankzij de audiogids weet je perfect hoe elk instrument klinkt. Sluit je ogen en laat je vervoeren van een ouderwets dorpsfeest tot bij de monniken in Tibet.
Vraag de audiogids aan de balie van het Muziekinstrumentenmuseum.
2) Mons Memorial Museum: in het hoofd van een soldaat
Ken je Jules Blasse al? Hij is, wat men noemt, een ‘ervaringsdeskundige’ - wat betreft de oorlog, jammer genoeg. Deze jonge frontsoldaat uit Bergen, 23 jaar oud, wordt in 1914 opgeroepen en in zijn voetsporen ploeter je door de verschrikkingen van de Groote Oorlog. In het Mons Memorial Museum volg je Jules via Antwerpen naar de Ijzer, staat hem bij in koude nachten vol angst, beleeft met hem de voorzichtige hoop op vrede. Aan het einde van deze immersieve audiotour wil je van Jules geen afscheid nemen - je zou hem zo meenemen voor een koffie in het museumcafé. Maar dàt is dan weer net te veel interactiviteit …
Download gratis de applicatie ‘Mons Museums’ via de Appstore (iOS) of Google Play (Android).
3) Sint-Pietersabdij: audio als handelsmerk
Een die zeker niet in deze lijst mag ontbreken: de Sint-Pietersabdij in Gent. Dit museum is een krak in het audiovak. Geregeld maakt de oude abdij ruimte voor een tijdelijke expo, waarin de meest sappige verhalen door je oren klinken. Poëtisch, informatief en al-tijd met een vleugje humor.
Momenteel is het de beurt aan ‘Buitenmensen - De stem van het platteland’. Kruip mee op de tractor van fotograaf en verhalenverteller Jelle Vermeersch en tuf door verschillende streken in ons land, van de Westhoek tot in de Ardennen. In elke hoek maak je kennis met bewoners van “den buiten” en hun zee aan gedachten.
De expo loopt van 20 oktober 2023 tot en met 14 april 2024
4) Mudia: voor speelvogels en criticasters
Jij weet natuurlijk al lang dat musea allesbehalve saai zijn, maar om ook je kritische medemens daarvan te overtuigen, moet je samen naar Mudia in Redu. De oprichter van dit museum liet zich motiveren door deze critici en het resultaat is een plek waarin amusement centraal staat. Je doorkruist er de hele kunstgeschiedenis. Niet aan de hand van bordjes vol warrige tekst, maar via 60 spelletjes en een bijhorende audiogids. Kuis je oren maar uit en haal het kind in jezelf naar boven.
5) BELvue museum: teamwork troef!
Ceci n’est pas un audioguide – dat is pas een prikkelende manier om je audiotour aan te prijzen. In het Brusselse BELvue museum, dat focust op de rijke geschiedenis van België, neem je best wat gezelschap mee, want deze audiogids is ideaal voor groepjes van drie. De jongeren van de BELvue Bende ontwierpen zelf een interactieve tour op maat van jonge geesten. De tour is een spel vol vragen, raadsels en discussies – omdat het in een museum niet verboden is zich ook te amuseren!
Surf naar //app.belvue.be/ en kies het "jongeren"-parcours.
Meegenieten van deze audiogidsen?
Koop de museumpas online of in een van onze musea en geniet een jaar lang van alle prachtige verhalen en collectiestukken. Met of zonder koptelefoon.