5 razend populaire musea in Henegouwen
Niet helemaal zeker of een museum je wel gaat bevallen? Luister dan naar onze pashouders. Deze musea in Henegouwen staan bovenaan hun verlanglijstjes en ze raden ze aan iedereen aan. Ken jij ze al?
Tip: met de museumpas bezoek je deze en 220 andere musea gewoon gratis. Een heel jaar lang. Meer over de museumpas? Dat lees je hier.
1) BAM (Schone Kunsten Bergen)
Het BAM bestaat al meer dan honderd jaar. Het verhaal van het museum begint bij ingenieur en weldoener Henri Glépin en zijn grote collectie porselein, aardewerk, munten en medailles. Na zijn dood ontving de stad Bergen van Glépin een grote som geld, met als opdracht er een museum mee op te richten. En zo geschiedde! Vandaag zijn zowel museum als collectie behoorlijk geëvolueerd. In het moderne museumgebouw huist tegenwoordig een verzameling Cobra-werken, een vleug popart en indrukwekkende hedendaagse installaties. Ga ook niet voorbij aan de belangrijke collectie prenten die dateert van de periode tussen de twee wereldoorlogen.
2) CID - Centrum voor Innovatie en Design van Grand-Hornu
Op de prachtige site van Grand-Hornu, een boogscheut van Bergen, huizen twee musea samen: naast het MACS (de thuishaven voor hedendaagse kunsten) is er ook het CID, waar de designcollectie van de provincie Henegouwen is ondergebracht. Het museum vertelt niet meteen de geschiedenis van design van A tot Z, maar zet liever in op onderzoek en experiment. Bij elke tijdelijke expo komen nieuwe vragen en innovaties in de wereld van design naar voren. Pik achteraf nog een terrasje mee in het gezellige café, of maak een wandeling op de site - een van de mooiste voorbeelden van Europese industriële architectuur.
3) Koninklijk Museum van Mariemont
Als Raoul Warocqué op reis ging, bracht hij al eens graag een souvenirtje meer. Een glimlachende boeddha, Gallo-Romeinse juwelen of zelfs een Egyptische mummie: hij verzamelde ze allemaal in het Koninklijk Museum van Mariemont. Rondom het museum ligt een heel arboretum met bronzen beelden en fleurige flora. Allemaal fotogenieke plekjes, zoals je ze in de boekjes vindt.
4) Fotografiemuseum Charleroi
Wie fan is van fotografie, zet maar beter het Fotografiemuseum in Charleroi op zijn verlanglijstje. In 1987 vond het onderdak in een oud karmelietenklooster en sindsdien groeide het uit tot een van de belangrijkste fotografiemusea in Europa. De cijfers zijn dan ook redelijk indrukwekkend: 80.000 foto’s en maar liefst 3 miljoen negatieven hebben er hun thuis gevonden. Daarnaast is er nog ruimte voor 10 tijdelijke tentoonstellingen per jaar.
5) Museum voor Schone Kunsten Doornik
Het Museum voor Schone Kunsten van Doornik is het enige museum dat ooit door Victor Horta is ontworpen, in de tijd waarin art deco uit art nouveau ontsproot. Het museum was zijn tijd vooruit en was toen een van de eerste ‘moderne’ musea ter wereld. Je wandelt langs eeuwenoude en hedendaagse kunst. Bekijk werken van Bruegel, Rubens, Jordaens, Monet, Van Gogh, Ensor ... van dichtbij. En zeker twee werken van Manet, de enige twee die in België tentoongesteld zijn. Kunstenaars uit Doornik (zoals Rogier van der Weyden) krijgen vanzelfsprekend extra aandacht.