Pashouder in museum © Martin Corlazzoli / museumPASSmusées

7 tentoonstellingen die je moet hebben gezien

21 januari 2025

Van art deco tot zeppelins en zitbanken

2025 wordt een mooi jaar. Althans als we de expokalenders van onze musea mogen geloven. Hou je museumpas dus maar klaar! Soms zijn ze bittere ernst, soms ontroeren ze of werken ze op je lachspieren. Er zijn expo’s voor iedereen. Kan je niet kiezen? We begrijpen het. Hier zijn alvast zeven kleppers die een bezoekje waard zijn. 

1) Berlinde De Bruyckere in BOZAR: een vlezige verleiding

Karkassen, naakte lichamen of varkenspoten: het œuvre van de Gentse Berlinde De Bruyckere (°1964) is herkenbaar en laat niemand onberoerd. Al meer dan twintig jaar maakt ze installaties, sculpturen en tekeningen waarin het menselijk lichaam en zijn kwetsbaarheid centraal staat. Onder de soms lugubere beelden schuilt altijd krachtige poëzie. Een spelletje aantrekken-afstoten waar je nooit genoeg van krijgt. 

Denk je nu: dat wil ik wel eens zien? Ideaal, want De Bruyckere krijgt dit jaar haar eerste grote solotentoonstelling in BOZAR in Brussel. Daarin toont ze zowel oudere als recentere werken en gaat ze in dialoog met o.a. schilder Lucas Cranach en singer-songwriter Patti Smith.

Van 21 februari tot en met 31 augustus 2025

2) Panamarenko in het KMSKA en M HKA: eerbetoon aan een sleutelfiguur

Dit jaar zou de Belgische kunstenaar Panamarenko 85 kaarsjes uitblazen. Nu, vijf jaar na zijn overlijden, zetten verschillende musea zijn œuvre opnieuw in de kijker. Vliegtuigen, zeppelins, racewagens of mechanische kippen: Panamarenko smolt kunst en technologie in elkaar en werd zo een sleutelfiguur in de Europese avant-gardekunst. 

Op 25 januari opent het M HKA de expo ‘Panamarenko — Reis naar de sterren’ over Panamarenko’s fascinatie voor de kosmos. Op 1 februari volgt het KMSKA met ‘Panamarenko. Oneindige verbeelding’. Daar krijgt de kunstenaar een plekje in het prentenkabinet. Een selectie tekeningen en originele objecten tonen het plezier dat hij beleefde bij zijn creatieproces. 

3) Het jaar van de art deco: over roaring twenties en tierlantijntjes

In 2025 vieren we het honderdjarig bestaan van de art deco met zijn rijke kleuren, geometrische figuren en overdadige versieringen. De stroming toonde zich niet alleen in architectuur, maar ook in beeldende kunst, mode en interieurontwerp. Dé parel van de art deco - Villa Empain - begon het feestje met de expo ‘Echoes of art deco’. Het museum nodigt je uit om de architectuur van het gebouw van naderbij te bekijken terwijl feestelijke muziek uit de jaren twintig in je oren klinkt. 

En er doen nog art-deco-juweeltjes mee:

Art Deco in Villa Empain
© @brusselswalks (Instagram)

4) Common Grounds in CID: kronkelende zitbanken en scheve koffietassen

Meubels met een hoekje af. Soms letterlijk. Dat is hoe je het werk van Brussels designer Lucile Soufflet een beetje kan samenvatten. Je kent haar misschien van enkele bijzondere zitbanken in Brussel, die de bomen lijken te omarmen. Voor Soufflet dienen ze niet alleen om op te zitten, maar lokken ze interacties uit. Tussen passanten, maar ook met de omgeving rondom jou. Ook in Le Grand-Hornu, waar CID - Centrum voor Innovatie en Design ligt, ging de kunstenaar al vlijtig aan de slag. In ‘Common Grounds’ toont het museum haar hele parcours via maquettes, foto’s en kleinere creaties in keramiek. 

Van 16 maart t.e.m. 24 augustus 2025

Tip: bezoek ze allemaal gratis met de museumpas

Kan je niet kiezen welk van deze uitstapjes je het liefst wil doen? Met de museumpas hoef je niet te kiezen. Je betaalt eenmalig € 59 en kan nadien zoveel expo’s binnen als je wilt, een heel jaar lang. Als dat geen slimme zet is! 


5) Painting after Painting in het S.M.A.K.: wie zijn tegenwoordig onze topschilders?

Schilderkunst passé? Helemaal niet! Met ‘Painting after Painting’ bewijst het Gentse S.M.A.K. dat het medium springlevend is. In deze groepstentoonstelling komen maar liefst 70 hedendaagse kunstenaars aan bod die wonen en werken in België. Geen René Magritte of Ensor dus, maar een jongere generatie kunstenaars, zoals Kati Heck, Shirley Villavicencio Pizango en Bendt Eyckermans. Sommigen maken eerder verhalende werken over het dagelijks leven of sociale en politieke kwesties. Anderen pakken het meer abstract aan en experimenteren vooral met het beeld zelf. Klaar voor de reïncarnatie van de schilderkunst?

Van 5 april t.e.m. 2 november 2025

S.M.A.K. - Bloemstuk met handpuit - Kristof Santy
© Bloemstuk met handpuit, Kristof Santy

6) Drawing Room in Stichting Folon: theepartijtje van tekenreuzen

Even terug naar het verleden nu. Naar de 20e eeuw, om precies te zijn. In ‘Drawing room’ brengt Stichting Folon de ‘reuzen van de tekenkunst’ samen. Daar zit natuurlijk Jean-Michel Folon zelf bij, maar ook zijn vrienden en mentoren, zoals Pierre Alechinsky, Saul Steinberg en Roland Topor. Van satire tot poëzie, van posters tot cartoons in de pers: Folon gidst je langs bijna 150 grafische werken uit Europa en de Verenigde Staten. 

Tip: het bijhorende spelboekje maakt dit ook een leuke activiteit voor kinderen!

Van 8 maart t.e.m. 31 augustus 2025


7) Compassion in het MAS: een helpende hand in duizenden vormen

Hoe toon jij medeleven? Misschien met een schouderklopje of door een spandoek te hijsen tijdens een betoging? Medeleven voelen of tonen kent vele gezichten. In ‘Compassion’ toont het Antwerpse MAS - Museum aan de Stroom hoe we dat medeleven doorheen vele tijden, culturen en levensbeschouwingen in beeld brengen. Van een oude Japanse prent die toont hoe je zieken kan helpen tot muziek en audioverhalen. Stuk voor stuk illustreren ze hoe de mens anderen wil helpen. Hedendaagse kunst van o.a. Ai Weiwei en fotograaf Stephan Vanfleteren doen je ook stilstaan bij de moeilijkere vragen rond dit thema.

Van 31 januari t.e.m. 31 augustus 2025

De beste tentoonstellingen in je mailbox?

Schrijf je hieronder in op de museumpas-nieuwsbrief en ontvang tweewekelijks de niet-te-missen-tentoonstellingen en artikels boordevol museuminspiratie.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Door in te schrijven, stem je in met de privacyverklaring

Deel je museumervaringen
#museumpassmusees

Deze expo’s onthouden?

Zoek ze op in de museumpas-app en druk op het hartje bovenaan. Zo leg je op 1, 2, 3 een verlanglijstje aan en heb je altijd inspiratie achter de hand. 


254 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

337 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Koop de museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas