Capture #2 Le Pavillon © Antonin Weber - Capture #2 in Le Pavillon

7 tentoonstellingen die je moet hebben gezien

5 oktober 2023

Want het najaar bulkt van de culturele hoogstandjes

De zomer zit er weer op, maar niet getreurd: het nieuwe cultuurseizoen fleurt je najaar op! Hou je museumpas klaar, want er komt een hele resem expo’s op ons af. Soms zijn ze bittere ernst, soms ontroeren ze of werken ze op je lachspieren. Er is voor ieder wat wils. Kan je niet kiezen? We begrijpen het. Hier zijn alvast zeven kleppers die een plek op je verlanglijstje verdienen.

1) Francis Alÿs in WIELS: over de kunst van spelen 

Vorig jaar stond hij nog op de ​​Biënnale van Venetië, nu komt hij naar WIELS. De Belgische artiest Francis Alÿs is een ‘speelvogel’, maar wel met een serieus kantje. In zijn expo ‘The Nature of the Game’ toont hij films en schilderijen van kinderspelen, doordrongen van fascinerende tegenstellingen. Hij documenteert deze spelen vooral in conflictgebieden zoals Congo en Oekraïne, waar de onschuld van het kinderspel schuurt met het geweld om hen heen.

Van 7 september 2023 tot en met 7 januari 2024

Lees meer over Francis Alÿs in WIELS ›

2) Dieric Bouts in M Leuven: Vlaamse Meester vs. game-ontwikkelaar 

Dit najaar viert Leuven haar belangrijkste schilder ooit: de 15de-eeuwse Dieric Bouts. De Vlaamse Meester werd bekroond als ‘stadsschilder’ en ontplooide zich in Leuven tot een van de invloedrijkste renaissancekunstenaars. Vandaag, vijf eeuwen later, blijft zijn werk inspireren en werd het de basis van een groot stadsfestival: New Horizons

Vier maanden lang kan je in Leuven concerten, voorstellingen en workshops volgen. Het hoogtepunt is ongetwijfeld de expo in M Leuven, waar zijn kunstwerken voor het eerst weer samen komen in zijn thuisstad. De tentoonstelling confronteert Bouts' oude kunst met moderne beeldcultuur, waaronder sportfotografen, filmmakers en game-ontwikkelaars. Het benadrukt dat Bouts een beeldenmaker was, geen romantisch genie, en plaatst hedendaagse kunst naast zijn wereldberoemde werk. 

Van 20 oktober 2023 tot en met 14 januari 2024

Lees meer over DIERIC BOUTS. in M Leuven ›

© Jacques Henri Lartigue - expo Stichting Folon

3) Jacques Henri Lartigue in Stichting Folon: een gelukkige blik in één klik

In Stichting Folon komt dit najaar een vriend van Jean-Michel Folon over de vloer. Zijn naam is Jacques Henri Lartigue, maar hij staat vooral bekend als ‘de fotograaf van het geluk’. Die vrolijke bijnaam heeft hij te danken aan zijn onderwerpen. Zijn bekendste werken zijn namelijk actiefoto’s waarin mensen vreugdesprongen maken, een perfecte weerspiegeling van de belle époque en van de onbezonnen jaren ’20 waar de fotograaf middenin zat. Maar zijn œuvre gaat nog veel breder dan dat. Ontdek meer dan 120 foto’s waarvan ook jouw hart vast een sprongetje maakt. 

Van 7 oktober 2023 tot en met 14 januari 2024

Lees meer over ‘Jacques Henri Lartigue. Moments suspendus’ ›

► Tip: met de museumpas bezoek je al deze tentoonstellingen gratis, net als die van 220 andere musea. Voordelig naar deze kleppers? Koop hier je museumpas.  

4) Josef Hoffman in Museum Kunst & Geschiedenis: voor fans van architectuur 

Ken je het Stocletpaleis op de Tervurenlaan in Brussel? Deze prachtige villa werd ontworpen door Josef Hoffmann (1870-1956) en staat ondertussen op de Unesco Werelderfgoedlijst. De Weense architect creëerde wel meerdere pareltjes. Tijdens zijn carrière werd hij dé referentie in het Weense modernisme, een stijl die komaf maakte met de Art Nouveau die Brussel tot dan toe overspoelde. Het Museum Kunst & Geschiedenis in Brussel eert de architect met een grote retrospectieve tentoonstelling. Baan je een weg langs maquettes en verhalen uit zijn 60-jarige carrière. 

Van 6 oktober 2023 tot en met 14 april 2024

Lees meer over ‘JOSEF HOFFMANN - Falling for Beauty’ ›

5) Zeldzaam & Onmisbaar in het MAS: topstukken van Rubens tot Michelangelo

‘Zeldzaam en onmisbaar’, dat is de definitie van een ‘topstuk’. Vlaanderen heeft een lijst aangelegd met meer dan 1000 topstukken, zodat de meest waardevolle objecten in ons land extra bescherming krijgen. Het MAS in Antwerpen selecteerde een 100-tal werken uit die lijst en dat zijn niet de minste: Michelangelo, Magritte, Francis Bacon, Ensor, Rubens … het zijn slechts enkele van de wereldberoemde namen die je er kan bewonderen. Veel van de topstukken waren nog nooit eerder toegankelijk voor het publiek en komen uit alle hoeken van Vlaanderen. Laat je verrassen en vraag zeker naar de bijhorende audiogids om de verhalen tot leven te brengen.  

Van 31 oktober 2023 tot en met 25 februari 2024

Lees meer over ‘Zeldzaam & Onmisbaar’ ›

© Zeldzaam en onmisbaar - MAS

6) Capture #2 in Le Pavillon: kunst met bits en bots 

In het nog jonge Le Pavillon in Namen staat digitale kunst centraal. Geen doeken met penseelstreken dus, maar wel AI, video en levensgrote lichtinstallaties. Met de expo Capture #2 laat het museum je proeven van creaties van eigen bodem. Zo’n 20 Belgische artiesten zetten er hun installaties neer en gebruiken technologie om de wereld op hun eigen manier vast te leggen. En jij mag ook meedoen: de vaak interactieve werken nemen je mee door maatschappelijke thema’s zoals klimaatverandering en kapitalisme. 

Van 23 september 2023 tot en met 14 januari 2024

Lees meer over ‘Capture #2’ ›

7) De oudheid in kleur in het Gallo-Romeins Museum: een likje verf doet wonderen

We kennen ze allemaal, de witte, marmeren beelden uit de tijd van de Romeinen en Grieken. Mooi natuurlijk, maar heel kleurrijk zijn ze niet. Of toch? In de oudheid zagen die beelden er heel anders uit. Het Gallo-Romeins Museum in Tongeren brengt ze terug in hun originele vorm en dat betekent: kleur van top tot teen. Bewonder goden, krijgers en keizers in de felste tinten en leer meer over het proces achter de schermen. Met een audiotour, een spelparcours en creatieve ateliers is deze expo ook bij kinderen een schot in de roos. 

Van 21 oktober 2023 tot en met 2 juni 2024

Lees meer over ‘De oudheid in kleur’ ›Of kies zelf je favoriete tentoonstellingen in het overzicht

Nog geen museumpas om onze +235 musea gratis binnen te wandelen? Koop hem hier

242 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

318 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Koop de museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas