7x Ensor-inspiratie voor De Nationale Expo
Ontmasker de schilder in deze tentoonstellingen
Nog tot 19 mei kan je je kandidaat stellen voor De Nationale Expo editie Ensor, een wedstrijd en tentoonstelling van museumPASSmusées en VRT in KBR. Iedereen - jong en oud - die met beeldende kunst bezig is, mag een werk insturen. De enige vereiste: jouw werk moet gebaseerd zijn op het œuvre van James Ensor, de iconische schilder uit Oostende.
Kan je nog wat inspiratie gebruiken? Breng dan een bezoek aan deze 7 musea. In het kader van Ensorjaar 2024 zijn er heel wat expo’s gewijd aan de Belgische schilder.
1) Op bezoek bij de meester in Het James Ensorhuis
Er is geen plek waar je dichter bij de schilder bent dan Het James Ensorhuis in Oostende. Hier wandel je namelijk door de kamers waar Ensor tot aan zijn dood woonde én werkte. Je mag er door zijn brieven en foto’s neuzen en ziet zijn schilderijen tot leven komen.
Misschien ken je Ensors œuvre vooral van de levendige, gemaskerde figuren en skeletten. Maar hij schilderde zoveel meer dan dat. Zo zijn er ook heel wat zelfportretten van hem te vinden. Het James Ensorhuis haalt ze voor je uit in een tijdelijke expo en toont hoe Ensor worstelde met de vraag "Hoe kan ik mezelf afbeelden terwijl ik mezelf afbeeld?"
2) Dromerige stillevens in Mu.ZEE
Naast zelfportretten, is er nog iets waar James Ensor zich aan waagde: stillevens. In de expo ‘Rose, Rose, Rose, à mes yeux!’ in het Oostendse Mu.ZEE zie je hoe hij evolueert in het genre: van de ‘bespookte’ stillevens van de jaren ’90 tot meer etherische en dromerige taferelen. Naast werk van Ensor, komen er trouwens nog heel wat andere talenten aan bod, waaronder Leon Spilliaert, Gustave Van de Woestyne, Marthe Donas en zelfs René Magritte. Wacht niet te lang, want de expo loopt maar tot 14 april!
Rose, Rose, Rose à mes yeux. James Ensor en het stilleven in België van 1830 tot 1930.
3) De invloed van de grote stad in KBR
Ensor woonde en werkte zijn hele leven in Oostende, maar toen hij 17 was, brak hij toch even uit die bubbel. Hij studeerde toen drie jaar lang in Brussel, de enige keer dat hij zijn geboortestad voor langere tijd verliet. De hoofdstad vormde sindsdien wel een grote inspiratiebron. In KBR, waar hij toen vaak vertoefde, ontdek je zijn schilderijen en grafisch werk.
Word jij trouwens een van de gelukkige winnaars van De Nationale Expo, dan mag jij op deze plek jouw werk tentoonstellen! Vlak na de Ensor-expo maakt KBR plaats voor jullie. Treed jij in de voetsporen van de meester? Stel je snel kandidaat!
4) Maskers bestuderen in het Internationaal Museum van het Carnaval en het Masker
Ben je toch vooral gefascineerd door de maskers uit Ensors œuvre? Dan zal een bezoek aan het Internationaal Museum van het Carnaval en het Masker in Binche je creativiteit zeker aanwakkeren. In de vaste collectie ga je op ontdekkingstocht door feesten en rituelen. Er zijn wel honderden maskers en vermommingen, afkomstig uit elk van de vijf continenten. En dan heb je nog niet eens de legendarische carnavalsstoet van Binche gezien!
Zoveel Ensor-inspiratie opdoen als je wilt?
Met de museumpas krijg je een jaar lang toegang tot deze musea en meer dan 240 andere in België. Zo vaak je wilt, wanneer je wilt.
5) Van schildersdoek naar notenbalk in Bozar
Dat Ensor een multitalent was, is ondertussen wel duidelijk. Laten we er nog een schepje bovenop doen: naast zijn uitgebreide schilderkunsten, was hij ook een begaafde schrijver en een grote muziekliefhebber en componist. Dat laatste zet BOZAR in Brussel in de kijker tijdens de expo ‘James Ensor. Maestro’. Bewonder een 100-tal werken, waaronder ook minder bekende werken, zoals drukgrafiek en handgeschreven partituren.
6) De grootste Ensorcollectie ter wereld in het KMSKA
Ben je nog niet zo bekend met Ensor? Dan kan je best groot beginnen. Bij de Ensor-collectie van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, bijvoorbeeld, de grootste ter wereld. Naast schetsen en tekeningen, kom je er ook zijn iconische schilderijen tegen, zoals De Intrige en Het schilderende geraamte. In september opent het museum ook een nieuwe tentoonstelling rond Ensor. Ensors stoutste dromen gaat over hoe de kunstenaar de beste wilde zijn, ook al heetten zijn concurrenten Monet, Bosch of Goya.
7) Verloren meesterwerken in Atlantikwall Raversyde
De oorlog was wreed, ook voor de kunst. Er gingen heel wat prachtige werken verloren en ook Ensors œuvre kon er niet aan ontsnappen. In de nacht van 27 op 28 mei 1940 werd het Stadhuis van Oostende gebombardeerd. Drie schilderijen en talrijke etsen van Ensor raakten voorgoed verloren. Tot nu, want kunstenaar Lieven Neirinck wekt ze - aan de hand van wat vage afbeeldingen - terug tot leven met de Kunstacademie van Oostende. De resultaten kan je nu bewonderen in Atlantikwall Raversyde in Oostende.
Doe mee aan De Nationale Expo
Wil jij in Ensors voetsporen treden en jouw werk zien schitteren in een écht museum? Stel je dan kandidaat voor De Nationale Expo editie Ensor en wie weet verover jij deze zomer KBR, de Koninklijke Bibliotheek van België op de Kunstberg in Brussel.