9 musea met een hoofdrolspeler
Laat je meenemen door de verhalen van één bijzondere kunstenaar, net zoals in een goed biografisch boek of in een lekker lange film. Soms zelfs in het decor waarin de kunstenaar zelf leefde en werkte. Wiens boeiende leven en werk heb je nog niet ontdekt? Zoek het uit in dit lijstje musea, en ga er met je museumpas gratis naartoe.
1) Félicien Rops Museum: Achter de gordijnen van de gedachten van Rops
Kunst uit de 19e eeuw, dat zijn schilderijen van landschappen en tafereeltjes? Dan moet je zéker eens naar het Félicien Rops Museum in Namen gaan. Laat het werk van Félicien Rops je verbazen, want deze man is beroemd voor zijn satanistisch en pornografisch getinte werk. In zijn tijd deed de snelle industriële revolutie de christelijke moraal wankelen. Wat taboe was, prikkelde en inspireerde het hoofd en de onderbuik van deze kunstenaar vol temperament. Laat je verrassen door de karikaturen uit zijn beginperiode, en zijn evolutie naar meer duivelse schilderijen en tekeningen.
2) Gezellehuis: waar Gezelle zijn eerste woordjes leerde
In Brugge kun je het geboortehuis van Guido Gezelle binnenstappen, de taalvirtuoos vol liefde voor de natuur, het schrijverke van 'O krinklende winklende waterding'. Wandel in het Gezellehuis doorheen zijn leven langs handschriften, foto’s en boeken en persoonlijke voorwerpen, verzameld binnen vijf thema’s (natuur, religie, vriendschap, taal- en volkskunde, traditie en vernieuwing).
3) Brel Stichting: Brel ne nous quitte pas
De Brel Stichting in Brussel wil nieuwe generaties kennis laten maken met de nalatenschap van de zanger Jacques Brel. Laat zijn hele levensverhaal, en de muzikale creaties die daaruit vloeiden, je in vervoering brengen. Dompel je onder in de wereld van Brel, met video’s, foto’s, handschriften, getuigenissen en vooral veel muziek.
4) Huis Van Gogh: De Borinage maakt de artiest in Van Gogh wakker
Vincent Van Gogh is vandaag wereldberoemd als de schilder van ‘De Zonnebloemen’, die zijn oor afsneed. Maar wat je misschien nog niet wist, is dat hij een jaar in Cuesmes woonde, tussen de zomer van 1879 en de herfst van 1880. Hij startte er als lekenprediker tussen de armoedige mijnwerkers van de Borinage, en voelde er de inspiratie voor zijn eerste werken. Stap binnen in het verhaal van Van Gogh, vanaf het allereerste begin in Het Huis Van Gogh.
5) Roger Raveel Museum: 100 jaar Raveel, midden in zijn thuishaven
Al op 13-jarige leeftijd schilderde Roger Raveel een landschap waar zijn klasgenoten vast jaloers op waren. Dat talent ontplooide hij aan de academies van Deinze en Gent, waar hij alles op doek bracht wat hij tegenkwam. Van de schaar op tafel, tot zijn vader die zich in de tuin in het zweet werkte. De witte, lichtrijke ruimtes van het Roger Raveel Museum doen zijn werken alle eer aan. Het gebouw nestelde zich in Machelen-aan-de-leie, waar deze Belgische kunstenaar zich thuis voelde.
6) Stichting Folon: Een poëtische droomreis met Folon
Belgisch kunstenaar Jean-Michel Folon begon als architect, maar gaandeweg stapte hij over naar tekeningen, gravures, muurschilderingen, aquarellen en sculpturen. (Als je eens in Knokke bent, dan moet je aan het strand zeker op zoek gaan naar de sculptuur ‘La Mer, ce grand sculpteur’. Tip: enkel te vinden bij laagtij.) In het museum van Stichting Folon in Terhulpen verken je de veelzijdige collectie van maar liefst 500 kunstwerken van zijn hand, begeleid door muziek die de Franse muzikant en componist Michel Colombier speciaal hiervoor creëerde.
7) Marthe Donas museum: De onmisbare penseelstreken van Marthe Donas
Ken je Marthe Donas? Of misschien haar schuilnamen Tour Donas of Tour d'Onasky? Ze was een Belgische kunstenaar uit het begin van de twintigste eeuw, die vooral schilderde en tekende in de abstracte en kubistische stijl. Haar levensverhaal, haar gedachten en de manier waarop ze de wereld zag: je ontdekt het allemaal in het unieke Marthe Donas museum (MiMDo), vlakbij haar vroegere woning. Bekijk de grootste vaste collectie van een Belgische kunstenares, met een veertigtal schilderijen en tekeningen van haar hand.
8) Inkijkjes in Ensor, bij hem thuis
In de Vlaanderenstraat in Oostende woonde James Ensor tot aan zijn dood in 1949. Zijn (laatste) woonhuis werd een echt belevingscentrum rond zijn leven: Het James Ensorhuis. Je wekt Ensors schilderijen tot leven, snuistert in zijn interieurspullen en carnavalsmaskers, neust in zijn brieven en foto’s, piept binnen in zijn onaangeroerde woon- en werkkamer. Combineer een bezoek met een Ensorwandeling, die je leidt naar plekjes die iets vertellen over deze kunstenaar.
9) Het archief van Hergé, met veel meer dan Kuifje
Het Hergé Museum in Louvain-la-Neuve is het grootste museum ter wereld gewijd aan een auteur van stripverhalen. Originele tekeningen, films, modellen en zeldzame objecten doen je de wereld van de schepper van Kuifje en Bobbie beleven. Maak kennis met de vader van het Europese stripverhaal, de ‘meester van de klare lijn’, in al zijn facetten: als illustrator, letterontwerper, scenarioschrijver, publicist en soms ook als schilder.
Zeker ook nog dit:
- Het Rubenshuis in Antwerpen, waar Peter Paul Rubens himself heeft gewoond en gewerkt. Het museum is momenteel gesloten voor renovatie, maar het resultaat wordt veelbelovend.
- Het FeliXart Museum in Drogenbos, over kunstenaar én boer Felix De Boeck wiens œuvre groeide van klassieke portretten naar modernistische creaties.
- Het René Magritte Museum in Jette, waar hij Magritte verbleef van 1930 tot 1954 de helft van zijn kunstwerken tot leven bracht.