Citytrippen in Bergen
Kunst, geschiedenis en een pakkend oorlogsverhaal - Bergen heeft het allemaal. We spoorden naar de hoofdstad van Henegouwen en zagen dat het goed was.
Van de wereld van draken...
We zijn niet bijster sportief ingesteld, maar our luck: het station van Bergen ligt op een boogscheut van het stadscentrum. Al kuierend werpen we een blik op het belfort, maar eerste echte stopplaats op onze reis is het Doudoumuseum.
Het woord “doudou” verwijst naar de Ducasse van Bergen, een feest dat plaatsvindt op de eerste zondag na Pinksteren. De Ducasse draait om een eeuwenoude legende en bestaat uit twee opvoeringen: het Spel van de Heilige Waltrudis, patroonheilige van de stad, en het Spel van de Heilige Joris - jawel, die met de draak. Het museum presenteert de geschiedenis van dit evenement vanuit verschillende invalshoeken. Wij zijn in elk geval in de ban van het drakenverhaal, en niet alleen omwille van Game of Thrones.
...naar die van de kunsten
Nog maar één museum gezien, en onze maag knort al. We kijken even wat de Grote Markt van Bergen zoal te bieden heeft - en dat blijkt geen tegenvaller. Een verkwikkende lunch later keren we terug op onze stappen, aangezien het BAM, het Museum voor Schone Kunsten, zich recht tegenover het Doudoumuseum bevindt. Dit museum bestaat al meer dan honderd jaar. De stad ontving na de dood van ingenieur en weldoener Henri Glépin een grote som geld, met als opdracht er een museum mee op te richten voor Glépins persoonlijke collectie porselein, aardewerk, munten en medailles. En zo geschiedde. In 1913 opende het nieuwe museum haar deuren. Door de jaren heen groeide de vaste collectie aan en vandaag kennen we de instelling als een plek in een modern jasje die jaarlijks twee tentoonstellingen presenteert met voornamelijk werken uit de twintigste eeuw.
Bergen als strijdtoneel
We hebben nog tijd deze namiddag en besluiten onze museumpas ook in te zetten om naar het Mons Memorial Museum te gaan. Het is een tiental minuutjes wandelen van BAM, waardoor we van de gelegenheid gebruik maken om de kleine historische straatjes van de stad te ontdekken. Een omweg met een meerwaarde, quoi.
Het Mons Memorial Museum biedt een blik op het oorlogsverleden van de stad, van het ancien régime tot de Tweede Wereldoorlog. Vanwege haar locatie diende de stad Bergen immers maar al te vaak als strijdtoneel. Deze lange geschiedenis van gewelddadige omwentelingen wordt gepresenteerd aan de hand van persoonlijke getuigenissen en met oog voor internationale context.
Op naar een tweede bezoek
Het Memorial is een plek die ons aan het denken zet. Uiteindelijk wandelen we zo al mijmerend terug naar het station, met het hoofd vol rituelen, kunstwerken en existentiële vragen over de oorlog. Ons bezoek smeekt om een vervolg - met onze museumpas kunnen we de musea immers zo vaak en zo lang bezoeken als we maar willen. Ja, Bergen laat ons niet zomaar los...