Citytrippen in Gent
Iedere keer proberen wij het opnieuw, wanneer we in Brussel een clubje toeristen de trein zien opstappen met een ticket voor Brugge. Bruges? Wait a moment! In ons beste Japans, Spaans of Engels proberen we dan uit te leggen dat ze voor hun bezoekje aan Brugge eerst nog één andere prachtige stad dienen te bezoeken: Gent.
Met de slogan ‘Stad van kennis en cultuur’ zet Gent dik in op de vele interessante musea die op een boogscheut van elkaar verwijderd liggen. Met je museumpas in de aanslag pendel je gratis van de ene middeleeuwse schatkamer naar een volgend museum voor hedendaagse kunst. Klaar voor een vrie wijze trip?
1. Het begin
First things first: je kan in Gent niet heen om een bezoekje aan het schilderachtige centrum met de drie torens. Boven Gent rijst... 't Belfort natuurlijk, maar ook de Sint-Baafskathedraal en de gerestaureerde Sint-Niklaaskerk mogen niet aan je aandacht ontsnappen. Ga daarna op zoek naar het wat nattere historische hart van de stad: de samenvloeiing van Schelde en Leie, waar je de resten van de Sint-Baafsabdij kunt bezoeken. De aanwezigheid van water was cruciaal voor het ontstaan en de ontwikkeling van de stad, zeker gezien de Gentse focus op textiel, zo vertelt het razend interessante Industriemuseum je even verderop.
2. Klein grut welkom
Kinderen meenemen naar Gent? Natuurlijk! De wereld van Kina, een interactief doe-museum op twee locaties (Het Huis en De Tuin) is een topper, maar ook het STAM heeft een aantal verleidelijke troeven in huis om een kinderpubliek te bekoren. Blikvanger van het museum is een schaalversie in Lego-blokjes van de drie Gentse torens - met daarrond een ruimte waarin elke jonge bezoekers met blokjes aan zijn eigen stad kan bouwen. De expo's zijn gericht op de stad vroeger en vandaag, dus een bezoekje aan het STAM is misschien wel de beste manier om zicht te krijgen op Gent.
Wil je ook op stap? Met de museumpas kan je meer dan 160 musea in België bezoeken. Een heel jaar lang.
3. Tijd voor apero
Icoon van de Gentse folklore is natuurlijk Pierke, de vrolijke pierrot van wie je nog steeds elke zaterdag in het Huis van Alijn, het supersympathieke 'museum van het dagelijks leven', een marionettenvoorstelling kunt meemaken. Pssst, check vanuit het Huis van Alijn meteen ook Oudburg: een pittoresk straatje vlak aan het culinaire hart van Gent, het Patershol. Je kan er flaneren langs de niet zo goedkope maar wel verleidelijke boetiekjes, en wanneer dat gelukt is zonder al te veel geld uit te geven is het tijd om jezelf te belonen met een lekker drankje. Oudburg staat bol van de cocktailbars waar je met open armen wordt ontvangen. Ideale aperoplek!
4. Museumduo
Zeggen de beentjes nog steeds hup en is de kop nog fris? Muziek- en podiumfans kunnen niet heen om Vooruit, dat niet alleen een broeierige plek van avant-gardekunst is, maar ook gewoon een fijn café midden in de studentenbuurt waar je tegen een schappelijke prijs ook iets kunt eten. Wie links de straat uitwandelt, de berg op, komt terecht op het Sint-Pietersplein, waar de Sint-Pietersabdij niet alleen een gebouw is waar je stil van wordt maar ook een tentoonstellingshuis met een sterke focus op fotografie. Vanaf het Sint-Pietersplein is het maar één stap naar de uitgaansbuurt van Gent, de Overpoort, maar wie daar nog één stap voorbij zet komt terecht bij hét museumkoppel van Gent. Vlak over de ring kijkt het Museum voor Schone Kunsten Gent, het oudste museum in België, vaderlijk aan tegen zijn hedendaagse tegenhanger: het S.M.A.K., geesteskindje van de tegendraadse curator Jan Hoet.
5. Tot slot...
's Avonds toch nog doorsporen naar Brugge? Natuurlijk, want ook daar zijn er met je museumpas razend boeiende musea te ontdekken. Wandel vanuit het S.M.A.K. rechtstreeks het romantische Citadelpark in, met zijn negentiende-eeuwse vijvers, grotten en rozentuin. Het park brengt voert je rechtstreeks tot aan het begin twintigste eeuwse Sint-Pietersstation, met zijn prachtige fresco's en gezellige torentje. Wuif nog even naar Gent terwijl je weg spoort, en doe de groeten aan de Bruggelingen!
Wil je ook op stap? Met de museumpas kan je meer dan 160 musea in België bezoeken. Een heel jaar lang.