Daguitstap naar Brugge
Ah, Brugge. Niet alleen een plek waarop buitenlandse toeristen verliefd worden, maar ook een walhalla voor de museumliefhebber. Voor zij die door de bomen het bos niet meer zien in het uitgebreide culturele aanbod, hebben we een handige daguitstap naar Brugge samengesteld. Volg ons spoor en vergeet je museumpas niet!
Kunst en meer kunst of liever archeologie?
Het Groeningemuseum, Arentshuis, Gruuthusemuseum en de Onze-Lieve-Vrouwekerk tonen je Kunst met grote K.
Kom je met de trein? Neem een bus aan het station of wandel richting onze eerste halte: het Groeningemuseum, waar je een overzicht krijgt van de geschiedenis van de beeldende kunst uit onze contreien. Het museum staat vooral bekend om zijn rijke collectie Vlaamse Primitieven. Je kan er onder andere authentieke werken bekijken van meesters zoals Jan van Eyck, Hugo van der Goes en Hans Memling. Maar daar stopt de geschiedenis natuurlijk niet! Ook kunst van de neoclassicisten en de Vlaamse expressionisten vindt hier onderdak.
Blijf nog even in dezelfde sfeer en begeef je naar het Arentshuis. Dit zeventiende-eeuwse herenhuis ligt letterlijk om de hoek, op zo’n 70 meter van het Groeningemuseum. Op de benedenverdieping struin je door tijdelijke tentoonstellingen die in de lijn liggen met de Groeningecollectie; op de bovenverdieping vind je de vaste collectie, een schenking van de Engelse kunstenaar Frank Brangwyn. Niet alleen schilderijen maar ook tapijten, kasten, glasramen en juwelen behoren tot zijn œuvre. Deze veelzijdige artiest maakte zo’n 12.000 werken in zijn carrière. Van productiviteit gesproken.
In de tuin van het Arentshuis vang je een glimps op van je volgende bestemming: het Gruuthusemuseum, een oud stadspaleis vol Brugse geschiedenis van de middeleeuwen tot de negentiende eeuw. In 2021 werd het museum bovendien bekroond met de prijs voor Europe’s Most Welcoming Museum. De moeite om eens langs te gaan dus.
Onderweg kom je langs de Onze-Lieve-Vrouwekerk waar een sculptuur staat van de hand van niemand minder dan Michelangelo.
Wil je ook op stap? Met de museumpas kan je meer dan 200 musea in België bezoeken. Een heel jaar lang.
Panorama’s in het hart van de stad
Het Belfort, Stadhuis en Brugse vrije verwennen je met architecturale schoonheid.
Na je portie kunst, is het tijd om wat architectuurgeschiedenis aan je daguitstap te breien. Op het programma: het Belfort, het Stadhuis en het Brugse Vrije.
Het Belfort is een van de meest interessante gebouwen aan de markt. Deze middeleeuwse toren werd in 1240 gebouwd en staat al sinds 1999 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Na een brand in 1280 werd de toren hersteld, maar pas in 1741 werd de 19 meter hoge houten spits vervangen door een van steen. Wat cijfers: het belfort van Brugge is 83 meter hoog, er zijn 366 treden te beklimmen en in de beiaard hangen er 47 klokken. Wie zich aan de klim waagt, wordt beloond met een prachtig panorama.
Hier vlakbij ligt het Stadhuis Brugge. Zowel de binnenkant als de buitenkant zijn de moeite. De voorgevel van natuursteen in laatgotische stijl inspireerde de architecten van de stadhuizen van Brussel, Gent, Leuven en Oudenaarde. Vergeet zeker de Gotische Zaal niet met zijn prachtige muur- en plafondschilderingen uit de negentiende eeuw, die werden aangebracht nadat een brand (jawel, nog een brand) in 1887 het interieur schabouwelijk achterliet.
Spring zeker ook even binnen in het Brugse Vrije, vlak naast het Stadhuis. De gouden Vrouwe Justitia op het dak verklapt al dat het gebouw vroeger dienst deed als gerechtshof. Dé blikvanger is een bombastische ‘Keizer Karelschouw’, gemaakt uit eikenhout en marmer.
Tip: De kamers in het Stadhuis en de Brugse Vrije tot leven zien komen? Musea Brugge ontwikkelde een ‘Augmented Reality app’ die volledig gratis is voor bezoekers. Vraag een iPad aan de balie of download zelf de Erfgoedapp op je smartphone.
Moet er nog meer cultuur zijn?
Op bovenstaande route passeer je rakelings ook het het Sint-Janshospitaal. Wat verder van het centrum, maar niet onoverkomelijk veel verder, raak je met je museumpas ook binnen bij het Gezellemuseum, OLV-ter-Potterie, het Adornesdomein, het Kantmuseum Brugge, de Sint-Janshuismolen en het Volkskundemuseum.
Naast de vaste collectie, hebben de Brugse musea ook heel wat tijdelijke tentoonstellingen die een bezoekje waard zijn. Bekijk de expo’s van het moment.
Ook je kinderen genieten van deze musea
Kunstmusea te saai voor kinderen? Absoluut niet! De Brugse musea voorzien heel wat speurtochten en spelboekjes voor de jonge museumbezoekers.
- In het Groeningemuseum neemt de halsbandparkiet van Jan van Eyck je op sleeptouw. Met het kijk- en doeboekje is er geen seconde tijd voor verveling.
- Het Gruuthusemuseum presenteert drie speurtochten: eentje voor 5+, eentje voor 8+ en eentje voor 10+. Kraak de code met het hele gezin.
- Help! Iemand is in nood in het Sint-Janshospitaal. Kan jij de puzzel oplossen en de noodoproep beantwoorden?
- In het Volkskundemuseum kan je dromen waarmaken: help het trouwfeest van Emma en Miel te organiseren of luister met een app naar de verhalen van babbelkous Julia.
Hoe geraak je hier?
De Markt van Brugge ligt op zo’n twintig minuten wandelen van het Brugse treinstation. Voor wie graag deze wandeling om welke reden dan ook overslaat, zijn er heel wat bussen voorzien die je naar het stadscentrum loodsen.
Zij die met de auto komen kunnen eventueel gratis parkeren op de randparkings in de Magdalenastraat, Bevrijdingslaan of aan de Lodewijk Coiseaukaai. Daarnaast zijn er betalende ondergrondse parkings voorhanden. Bovengronds in het centrum proberen te parkeren is eerder af te raden. Tip: wie zich aan het station parkeert, mag gratis de bus nemen naar het centrum en terug!
Wil je ook op stap? Met de museumpas kan je meer dan 200 musea in België bezoeken. Een heel jaar lang.