De 10 nieuwste musea met de museumpas
Ondertussen bezoek je al 220 musea met de museumpas. Een getal dat continu stijgt. Sinds de start kwamen er al meer dan 100 musea bij! Welke musea vervoegden dit jaar het lijstje? We frissen even je geheugen op.
1) AfricaMuseum (Tervuren)
Op reis naar Centraal-Afrika? Dat kan gewoon in eigen land, meer bepaald in het AfricaMuseum. Het Belgische koloniale verleden kreeg, dankzij een grondige renovatie, een beter kader en er is nu ook plaats voor een blik op het hedendaagse Afrika. Maak kennis met de Afrikaanse cyberspace in AfricaTube, luister hoe Lingala klinkt en sta oog in oog met een levensgrote olifant. De leuke doe-boekjes voor kinderen en een heuse zoektocht voor jongeren en volwassenen, zorgen ervoor dat alle leeftijden hier een geweldige dag beleven.
2) Museum en Tuinen van Buuren (Brussel)
Er was eens een oude bankier, genaamd David … Een sprookje zou hier best op zijn plaats zijn, want het huis - en vooral de bijhorende tuin - zijn feeëriek. David en Alice Van Buuren woonden samen met hun hond en katten in een knap optrekje in Ukkel. Dat ze tamelijk welgesteld waren, zie je meteen aan het interieur, waarin schilderijen van onder andere Permeke de show stelen. Sinds 1973 is het huis opengesteld als museum, onder de naam Museum en Tuinen van Buuren.
3) Adornesdomein en Jeruzalemkapel (Brugge)
Van de ene rijke familie naar de andere. In het Brugge van de 15e eeuw bouwde Anselm Adornes een heel domein voor zijn familie dat momenteel in handen is van graaf en gravin de Limburg Stirum. Gelukkig is het Adornesdomein nu open voor publiek en mag jij meegenieten van dit stukje schoonheid in de stad. In de godshuisjes hoor je meer over het leven van Anselm, waarna je de Jeruzalemkapel mag gaan verkennen en tot adem komt in de rustige tuin.
4) Le Pavillon (Namen)
Vergis je niet, Le Pavillon lijkt van buitenaf misschien eerder op een ruimteschip, het is wel degelijk een museum. Via wisselende tentoonstellingen buigt het museum zich over maatschappelijke vraagstukken. Over wetenschap, technologie of kunst, maar altijd met een digitale insteek. Ook lezingen, voorstellingen en workshops zijn dagelijkse kost bij Le Pavillon. Leuke extra: je kan het museum bereiken met de kabelbaan, een bijzondere ervaring (als je geen hoogtevrees hebt natuurlijk).
5) Suske en Wiske Museum (Kalmthout)
Wist je dat Suske en Wiske eigenlijk al 75 jaar oud zijn? Die zien er nog best goed uit. Op 19 december 1945 verscheen de eerste strook in de krant en sindsdien beleefden de vrienden al meer dan 350 avonturen samen. Het Suske en Wiske Museum in Kalmthout is een ode aan het werk van striptekenaar Willy Vandersteen. Je kan er zelfs gaan loeren in zijn oude werkkamer.
6) Fondation CAB (Brussel)
Een wandeling langs de idyllische vijvers van Elsene combineer je vanaf nu met een bezoek aan Fondation CAB. Je zou het niet zeggen, maar deze spierwitte kunstruimte deed in de jaren ‘30 dienst als opslagplaats voor steenkool. Het programma bestaat jaarlijks uit twee grote tentoonstellingen en vaak van een in-situ artiest, die boven in het gebouw een ruime studio krijgt.
7) The Antwerp Story (Antwerpen)
Het Steen in Antwerpen werd onlangs opgefrist en daar hoort ook een heel nieuwe attractie bij: The Antwerp Story. Het parcours leidt je langs 11 kamers waar je meer te weten komt over de geschiedenis van de stad, over haar wijken en bekende inwoners. Kruip in een maquette van de boerentoren, praat met een hologram van een Antwerpse modeontwerper en eindig je bezoek op het terras met fotogeniek uitzicht.
8) Megalietenhuis (Durbuy)
Heb je je ooit afgevraagd hoe onze dorpen er vroeger uitzagen? In het Megalietenhuis krijg je daar een perfect beeld van. Maquettes, audio en video katapulteren je 5000 jaar terug in de tijd. Niet te missen zijn natuurlijk de megalieten (dat zijn stenen monumenten, voor wie nog even in het duister tast). Slenter ten slotte nog wat rond in Wéris, een van de charmantste dorpjes van Wallonië.
9) Kantmuseum Brugge
Wie Brugge zegt, zegt kant. Een Kantmuseum kon dan ook niet in de stad ontbreken. Je bewondert er topstukken uit de Brugse collectie, maar werpt ook een blik op het creatieproces. En dat kan heel letterlijk, want elke namiddag vindt er een live kantdemonstratie plaats. Je bezoek is niet compleet zonder nog wat te snuisteren in de museumshop. Wedden dat je niet met lege handen naar huis gaat?
10) Museum voor militaire geschiedenis (Doornik)
Geschiedenisfans, deze is voor jullie. In het Museum voor militaire geschiedenis leer je hoe de stad Doornik vocht voor haar vrijheid. Het verhaal begint in 1100, toen de eerste forten uit de grond gestampt zijn, en eindigt in 1945 toen de Tweede Wereldoorlog eindelijk een einde kende. De Revolutie, Keizer Karel en Duitse bombardementen … na dit parcours ben jij een gediplomeerd Doornik-kenner.
En zag je deze al?
Ook het Gaume Museum in Virton, het Lintweverijmuseum van Komen en den AST in Halle sloten dit jaar aan bij de museumpas. In het najaar wordt het rijtje nog aangevuld met een langverwachte klepper: het gerenoveerde Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. Noteer alvast 24 september in je agenda!
Benieuwd naar deze musea? Met de museumpas bezoek je ze allemaal gratis.
► Koop de museumpas
De museumpas is beschikbaar als pas of als app op je smartphone.