Een droommuseum voor families? Zo ziet dat eruit
6 criteria voor een geslaagd bezoek
Een museum waarin teddyberen je gidsen en je een glijbaan neemt in plaats van een trap. Klinkt dat niet geweldig? Of hoeven we het niet zo ver te zoeken? We vroegen aan families wat dat nu juist is, een familievriendelijk museum. Deze 6 criteria zijn het resultaat - herken jij ze ook?
Vind een familievriendelijk museum in je buurt
Zin om op pad te gaan met een kleine museumbezoeker? Spot het blauwe vlekje, want in die musea mag er gerust gesmost worden. Het vlekje kwam tot stand met de hulp van heel wat enthousiaste families die verschillende musea inspecteerden. Ondertussen zijn er al meer dan 20 musea officieel goedgekeurd door en voor kinderen.
1) Je voelt je meteen thuis
Een plek waar je geen boze blikken krijgt wanneer je kinderen zich krijsend op de grond gooien - of net wanneer ze iets te hard kirren van plezier. In een familievriendelijk museum mag je lawaai maken, net zoals thuis. Door de ruimte crossen en snel een halve banaan naar binnen spelen (om de eerder genoemde crisis te vermijden) kan hier perfect.
Het museumpersoneel speelt daarin een essentiële rol. Als kinderen mochten kiezen, dragen museummedewerkers allicht een teddyberenkostuum, maar een vriendelijke glimlach is eigenlijk het allerbelangrijkste.
2) Je weet wat je te wachten staat
“Gaat dit wel ons ding zijn?” - 100% zeker ben je nooit, maar een droommuseum geeft antwoord op alle mogelijke vragen die door je hoofd spoken. Je weet wát er te doen is, hoe lang dat duurt, voor welke leeftijd het is, of je buggy mee door de zalen kan en of er een ruimte is om rustig je lunch op te smullen. Wat dan precies de aandachtsspanne van je kleine museummaatje is, moet je wel zelf inschatten.
3) Er zijn voldoende toiletten
Ah, dat zinnetje dat al-tijd op het foute moment komt. Weten dat je niet vijf verdiepingen naar beneden moet rennen voor een sanitaire stop, is dan ook een grote geruststelling. Minder essentieel volgens de kinderen, maar de volwassenen waren duidelijk: dit hoort zonder twijfel in het lijstje.
4) Je leert er iets bij
Musea vertellen verhalen. Soms over bekende kunstenaars, dan weer over geschiedenis, over planeten en sterren of over de kleding in je kast. Het is leuk als jij als volwassene iets opsteekt na je bezoek, maar het is nog leuker als ook de kinderen er mee over kunnen praten. Familievriendelijke musea zoeken naar manieren om het verhaal in hun taal te vertellen, afgestemd op hun leefwereld. Een kinderactiviteit staat dus niet los van de collectie, maar brengt kinderen er net dichterbij.
5) Er is van alles te doen
De gemiddelde concentratiespanne van kinderen is nog net iets anders dan die van volwassenen. Met een gevarieerd parcours blijven ze geprikkeld en enthousiast. Hier mag je al je zintuigen gebruiken, je uitleven op tablets, speuren naar clues, zelf dingen bouwen of een echte kunstenaar worden. In een droommuseum staat vervelen niet op de planning.
6) Je kan er ook even uitrusten
Een museumbezoek, dat zijn heel veel nieuwe indrukken op korte tijd. Het is fijn als je daar eventjes van kan bekomen. Een familievriendelijk museum heeft een rustige ruimte of een gezellig hoekje, bijvoorbeeld met zetels of kussens, om samen onderuit te zakken en misschien even te babbelen over wat je allemaal gezien hebt.
Ga je op museumbezoek? Laat ons weten wat je ervan vond!
Al 23 musea werden goedgekeurd door en voor kinderen, maar er zijn er vast nog meer. Ging jij met kinderen naar een van deze musea of een ander uit ons aanbod? Dan horen we graag jouw mening.
Als pashouder kan je na elk bezoek een korte vragenlijst invullen die je via e-mail ontvangt. Door de vragen te beantwoorden kan jij musea helpen hun aanbod te verbeteren of net een thumbs up geven voor hun inspanningen.
Ben jij een pashouder, maar ontvang jij de vragenlijsten nog niet? Zo kan je ze activeren:
- Meld je aan op ‘Mijn museumpas’
- Ga naar ‘Mijn contactgegevens’
- Vink 'Ik wil meewerken aan korte enquêtes over mijn museumbezoeken’ aan en bewaar je wijzigingen