12 musea vol archeologische vondsten
Wil je de verhalen horen die fossielen, oude munten, wapens en werktuigen ons vertellen? Was jij in een vorig leven een Gallische boer of Romeins legionair? Stap dan in de teletijdsmachines die musea zijn. Wroet in de geschiedenis van de prehistorie en de Gallo-Romeinse tijd, overal in het land, met je museumpas in de hand.
1) Op blote voeten in het Prehistomuseum
Gefascineerd door dat tijdperk waarin mens en dier verwikkeld waren in een bikkelharde strijd om overleving in de natuur? In het Prehistomuseum in Flémalle kom je alles te weten over de prehistorie. Daal af in de grot van Ramioul, wandel behoedzaam over het blotevoetenpad of hang de held uit met pijl en boog.
2) De wortels van Luik in het Archeoforum en Le Grand Curtius
Het Archeoforum van Luik, onder de Place Saint-Lambert, is een van de grootste stedelijke archeologische sites in Europa. Zelfs nu worden er nog regelmatig opgravingen gedaan. Je ontdekt er de ongeziene restanten van mensen die hier vroeger leefden, de overblijfselen van een indrukwekkende Romeinse villa en volgt zo verder de ontwikkeling van deze stad met een interactieve tablet.
Combineer het Luikse Archeoforum met Le Grand Curtius. Dat indrukwekkende museum toont naast een collectie wapens, glaswerk en kunst ook een archeologisch overzicht van deze regio. Dat start al zo’n 500.000 jaar geleden en loopt door tot de Romeinse tijd.
3) Naar de Maaslanders van weleer in het Regionaal Archeologisch Museum
Laat je in het Regionaal Archeologisch Museum in Maaseik verrassen door de geschiedenis van mensen die leefden rond de Maas. Kenden ze dezelfde planten? Hoe kleedden ze zich, wat aten ze en welke werktuigen gebruikten ze? Ontdek alle antwoorden en neem ook je (klein)kinderen mee, want na je geschiedeniswandeling kan je zelf als archeoloog aan de slag in de ontdekkingskamer met meer dan 10 doe-activiteiten.
4) Het leven in en rond de grot in het Andenne Museum
Het Andenne Museum in Le Phare is gewijd aan archeologisch onderzoek in en rond de grot Scladina. Je reist er door verschillende millennia van onze menselijke geschiedenis. Ontdek de prehistorische overblijfselen en de knowhow van de ambachtslui, industriëlen en de uitgebreide collectie keramiek.
5) Het leven zoals het was in Musée du Malgré-Tout
Foto’s en schetsen van het verre verleden geven natuurlijk al een beeld, maar wat denk je van een hele reconstructie? In het Musée du Malgré-Tout in Treignes wandel je in het park door prehistorische nederzettingen. Je vindt er ook heel wat archeologische stukken, van het neolithicum tot de Gallo-Romeinse tijd. En zelfs vandaag de dag gebeuren er nog altijd opgravingen op deze bijzondere archeologische site.
Zo vaak tijdreizen als je wilt?
Met de museumpas bezoek je al deze musea - en nog véél meer andere - zo vaak je wilt, wanneer je wilt. Een heel jaar lang. Heb je nog geen museumpas? Koop ‘m in een van de deelnemende musea of eenvoudigweg online.
6) Tussen Caesar en Ambiorix in het Gallo-Romeins Museum
De Belgen zijn de dappersten van de Galliërs, zou Julius Caesar ooit gezegd hebben over dat onvermoeibare en clevere volkje van Ambiorix. Al meer dan tweeduizend is de streek rond Tongeren dan ook een belangrijke plek, die vandaag nog steeds die geschiedenis uitademt. Duik het Gallo-Romeinse museum in en voor je ogen komt het leven van toen tot leven, dankzij beelden, filmpjes en maquettes.
7) Unieke boten in het Gallo-Romeins Museum van Aat
In 1975 werden in Pommeroeul enkele Gallo-Romeinse boten opgegraven. Een uitzonderlijke ontdekking want het zijn de enige bewaarde vaartuigen uit die tijd in een Belgisch museum. En die kan jij bewonderen in het Gallo-Romeins Museum van Aat, naast allerlei andere archeologische artefacten, zoals juwelen, werktuigen en keramiek.
8) Trek grote ogen in het Archeologisch Museum van Aarlen
Aarlen - vroeger het Romeinse ‘Orolaunum’ - lag tijdens op het kruispunt van twee belangrijke Romeinse heirbanen: Reims-Trier en Metz-Tongeren. Dat maakte het een bloeiende handelsstad waar nog heel wat schatten van overblijven. In het Archeologisch Museum van Aarlen bekijk je de imposante collectie grafstenen en kom je te weten hoe er nog zoveel fragmenten bewaard zijn gebleven uit deze Gallo-Romeinse beschaving.
9) Over de landsgrenzen in het Koninklijk Museum van Mariemont
De 19e-eeuwse steenkoolindustrieel Raoul Warocqué was een gepassioneerde verzamelaar. Zijn collectie vind je vandaag in het Koninklijk Museum van Mariemont. Je reist er naar verre oorden, duizenden jaren geleden, zoals de Griekse en Egyptische oudheid (al eens een mummie van dichtbij gezien?), maar je verkent ook de collectie van wat in deze streek gevonden werd.
10) Flits 2000 jaar terug in Malagne - Archéopark
Van april tot november kan je op bezoek bij Malagne, het Archeopark van Rochefort. In dit openluchtmuseum stap je terug in de tijd, naar de periode waarin de Romeinen de plak sloegen. Waag je aan een van de archeologische experimenten, kuier door de rustgevende Romeinse sier- en moestuinen en leer bij over de typische ambachten van die tijd.
Malagne - Archéoparc de Rochefort (wintersluiting tem 4 april 2025)
11) Op bezoek bij onze voorouders in de Provinciale erfgoedsite Velzeke
Wij staan op, ontbijten en poetsen onze tanden, maar hoe zag het zo’n ochtend er bij onze voorouders uit? Aan de hand van bodemvondsten in het dorpje Velzeke kom je meer over hen te weten. En die zijn allemaal verzameld in de Provinciale erfgoedsite Velzeke. Snuister door de voorwerpen uit de prehistorie en de Gallo-Romeinse tijd en hou de kalender in de gaten, want er staan regelmatig evenementen en workshops voor kinderen op de planning.
Meer archeologische vondsten?
Er zijn nog veel meer Belgische musea die oude vondsten bewaren. In de museumpas-app kan je alle musea filteren op thema. Kies ‘archeologie en geschiedenis’ en hop, daar is je volgende uitstap!