We starten de dag met een live adviesraad van 10u30 tot 11u30, zoals je dat gewoon bent. Dit gedeelte is gratis. Na de adviesraad ben je welkom op de eerste museumCONNECTmusées, een namiddag om samen na te denken over de toekomst van de museumsector. We starten met een heerlijke lunch en gaan verder met inspirerende keynotes, een panelgesprek en een receptie. De deelnameprijs voor dit gedeelte is € 50 excl. btw. Je kan deelnemen aan de adviesraad, aan museumCONNECTmusées of nog beter: aan beide delen. Meer details over het volledige programma vind je hieronder.
10u30 - 11u30: Adviesraad
Een moment voor dialoog en inspraak van onze aangesloten musea. Hier bespreken we de stand van zaken van museumPASSmusées, blikken we terug op het afgelopen halfjaar en kijken we vooruit.
11u45 - 12u45: lunch en start museumCONNECTmusées
13u00 - 14u00: keynote Hamza Ouamari
Hamza Ouamari is strateeg en creative op het snijvlak van inclusieve marketing en communicatie. Met bijna tien jaar ervaring helpt hij organisaties om inclusie strategisch in te zetten voor sterke campagnes en eerlijke communicatie. Hij werkte o.a. voor 11.11.11, VPRO, UNHCR, Netflix en de Vlaamse Overheid. In zijn keynote neemt Hamza je mee in de wereld van onbewuste vooroordelen, diversiteit en publieksverbreding, met inzichten op maat van de museumsector. Verwacht heldere voorbeelden, praktische handvaten en een uitnodiging tot kritisch denken.
Engelstalige keynote (plenaire sessie)
14u15 - 15u00: break-out sessies
Tijdens de break-out sessies kies je voor één specifiek thema dat jou het meest interesseert. Het programma biedt voor elk wat wils: van technologische innovaties, innovatieve business modellen tot aan de slag met de data en marketing of een exclusieve rondleiding achter de schermen van de KBR.
Opgelet, de capaciteit van een aantal sessies is beperkt! Schrijf je dus snel in als je de sessie van jouw voorkeur niet wil missen.
Kunst & Technologie: een innovatief speelveld voor musea
Marie du Chastel, curator KIKK Festival
Marie du Chastel is curator, gespecialiseerd in digitale kunst en nieuwe media. Ze is artistiek directeur van ikii, een studio die samenwerkt met gerenommeerde digitale kunstenaars om live- en entertainmentervaringen te transformeren, innovatielaboratoria te ontwikkelen en ambitieuze artistieke en technologische projecten te ondersteunen. Ze is ook artistiek directeur van KIKK, waar ze verantwoordelijk is voor het KIKK Festival van Le Pavillon, een 2.500 m² groot centrum voor digitale kunst, en verschillende artistieke programma's, waaronder AfriKIKK. Aan de hand van praktische voorbeelden toont Marie hoe digitale kunst en nieuwe technologieën musea kunnen inspireren om te evolueren en nieuwe publieken aan te spreken.
Franstalige sessie - max. 70 deelnemers
Innovatieve businessmodellen in de museumsector
Bart Van Looy, professor Cultural Economics KU Leuven
Bart Van Looy is professor aan de K.U.Leuven, verbonden aan het Departement Bedrijfseconomie, Strategie en Innovatie (MSI) van de faculteit Economie en Bedrijfskunde. Tijdens deze sessie deelt hij recente inzichten van culturele economie, reflecteert hij over kunstenorganisaties op zoek naar (nieuwe) inkomsten én kom je te weten welke businessmodellen anno 2025 haalbaar zijn voor musea.
Nederlandstalige sessie - max. 40 deelnemers
Aan de slag met data en marketing
Frederik Welslau, Head of Sales & Marketing bij museumPASSmusées
Frederik Welslau, Head of Sales & Marketing bij museumPASSmusées, deelt tijdens deze workshop zijn expertise in data-analyse en marketingstrategieën. Met meer dan 15 jaar ervaring in het ontwikkelen van datagestuurde campagnes toont hij hoe je als museum data kan inzetten om de impact van je marketingacties te vergroten. Leer hoe je o.a. met de museumpasdata complexe informatie behapbaar en bruikbaar kan inzetten voor een marketingstrategie die meer is dan gebaseerd op buikgevoel of intuïtie.
Tweetalige sessie - max. 30 deelnemers
Behind the scenes KBR
Ontdek hoe KBR met behulp van robots en menselijke expertise haar rijke collectie Belgische boeken en tijdschriften digitaliseert. Tijdens een unieke behind the scenes zie je hoe de bibliotheek elke dag tot 15.000 pagina’s inscant en omzet in digitaal erfgoed. Leer meer over het ARTPRESSE-project en de toekomstplannen van KBR op vlak van digitalisering.
Tweetalig - max. 20 deelnemers
15u15 - 16u15: panelgesprek - klas van ‘26
Een inspirerend gesprek tussen vier musea die zich voorbereiden om te (her)openen in 2026, gemodereerd door Thomas Vanderveken.
Tweetalige plenaire sessie
Elviera Velghe - BRUSK
Elviera Velghe start haar museale loopbaan in 2001 bij het Groeningemuseum in Brugge. In 2010 wordt ze directeur van het Fotomuseum Antwerpen (FOMU), dat onder haar leiding uitgroeit tot een toonaangevend fotografiemuseum. Sinds 2020 stuurt ze als directeur bij Musea Brugge het publieks- en tentoonstellingsbeleid van de 13 Brugse musea aan. Verder coördineert ze de inhoudelijke ontwikkelingen van BRUSK, de nieuwe tentoonstellingshal die in 2026 haar deuren zal openen.
Claire Leblanc - Musée d’Ixelles
Claire Leblanc is kunsthistorica met specialisatie in Belgische kunst. Ze werkt al bijna dertig jaar in de museumsector, onder meer voor het MSK Gent en de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis. Sinds 2006 is ze directeur van het Museum van Elsene. Samen met haar team leidt ze sinds 2018 een ambitieus renovatie- en uitbreidingsproject. Claire cureerde talloze tentoonstellingen rond Belgische kunst en publiceerde diverse essays en artikels over het onderwerp.
Katrien Laporte - Design Museum Gent
Katrien Laporte is sinds 2013 directeur van Design Museum Gent, waar ze zich richt op maatschappelijke thema's en internationale coproducties. Onder haar leiding werd de uitbreiding van het museum gerealiseerd met de nieuwe vleugel DING die in 2026 zal openen en de renovatie van de bestaande gebouwen. Naast haar museumfunctie zetelt ze in verschillende culturele netwerken en besturen, zoals bij muziektheater Transparant en De Handelsbeurs in Gent.
Dieter Vanthournout - KANAL
Dieter Vanthournout is directeur communicatie bij KANAL - Centre Pompidou in Brussel. Hij speelt een sleutelrol in het positioneren van KANAL als een toonaangevend centrum voor kunst en cultuur in de stad, met een focus op het versterken van de relatie tussen het museum en zijn diverse publieken.
16u15 - 18u00: receptie en uitreiking award Museumstuk van het jaar
Deel ervaringen met collega's, breid je netwerk uit en geniet van een hapje en een drankje. Vier samen met ons de uitreiking van de award voor het Museumstuk van het jaar!
We starten de dag met een live adviesraad van 10u30 tot 11u30, zoals je dat gewoon bent. Dit gedeelte is gratis. Na de adviesraad ben je welkom op de eerste museumCONNECTmusées, een namiddag om samen na te denken over de toekomst van de museumsector. De deelnameprijs voor dit gedeelte is € 50 excl. btw. Je kan deelnemen aan de adviesraad, aan museumCONNECTmusées of nog beter: aan beide delen.
Met steun van: