In de zevende aflevering van Het verhaal van Vlaanderen op Eén wordt onze driekleur geboren. Tom Waes gaat terug naar het prille begin van ons België. Na jaren van oorlog en een stevige Franse bezetting, nestelde het revolutionaire gedachtegoed zich in onze streken. Deze 7 musea nemen je graag mee naar de Belgische Revolutie, anno 1830.
Tip: De museumpas is het grootste museumabonnement van het land. Met de pas bezoek je al deze toplocaties vol geschiedenis, samen met nog 245 andere Belgische musea. Een heel jaar lang.
Als je dacht dat België alleen maar bekendstaat om zijn frisse pinten, frietjes of chocolade, heb je het mis. Spring binnen in het BELvue museum in hartje Brussel voor alles wat Belgisch is: designerstoelen, een oude motorfiets, kristallen vazen van Val Saint-Lambert en zelfs een voetbal gesigneerd door onze Rode Duivels. Je parcours loopt via zeven themakamers, gaande van democratie tot migratie en solidariteit. Alles is doorspekt met geschiedenis-weetjes, getuigenissen en voorwerpen die je trots maken om Belg te zijn.
Naast frietjes allicht onze tweede nationale trots: Manneken Pis! Sinds de 17e eeuw is het een traditie om het ventje een speciale outfit aan te trekken voor bepaalde gelegenheden. Hij verzamelde zo al heel wat kostuums, van brandweerman tot voetbalsupporter en Sinterklaas. Je kan ze allemaal bewonderen in het museum GardeRobe MannekenPis, op een boogscheut van het beeldje zelf. Zoek zeker zijn oudst bewaarde kostuum uit 1747 (zie foto). Dit Frans soldatenkostuum is een pardon van Lodewijk VX, nadat zijn Franse soldaten Manneken Pis hadden gestolen. Gelukkig werd het snel teruggevonden!
Het ontstaan van een nieuw land gaat ook gepaard met een nieuwe munteenheid. De Belgische frank werd geboren en vanaf 1851 kwam daar een Nationale Bank bij die de eerste biljetten in omloop bracht. In een knap 19e-eeuws bankgebouw huist het Museum van de Nationale Bank van België dat je loodst door de geschiedenis van onze betaalmiddelen. Naast een van de eerste franks, vind je er ook een bijzondere munt uit 1790. Zag je in de aflevering dat er in 1790 al een klein beetje België heeft bestaan? De munt die je hier ziet, komt daaruit voort. De zilveren leeuw symboliseert de vrijheid waar de revolutionairen voor vochten. Een symbool dat we trouwens ook op de eerste frank zien.
Bij de vrijmetselarij staat discretie hoog in het vaandel, maar het Belgisch Museum van de Vrijmetselarij in Brussel zet de deur toch voor ons op een kiertje. Via kunstwerken, boeken en documenten van de 18e eeuw tot nu leer je deze besloten vereniging beter kennen. Wat doen ze eigenlijk? Wat zijn hun ideeën en is het nu nog altijd hetzelfde als 200 jaar geleden? Ontrafel samen de geheimen.
Geen Vlaanderen en Brussel zonder Wallonië. Samen kleurden we onze vlag in en vormden we langzaam onze eigen identiteit. Die Waalse identiteit kan je verkennen in het Museum van het Waalse leven in Luik. Het grote gebouw zit bomvol voorwerpen uit het dagelijks leven van de 19de eeuw tot nu. Keukens uit de jaren stilletjes, oude schoolfoto's en traditionele kleren: nostalgie troef. Laat je verwonderen en leer de Zuidelijke helft van ons land weer een beetje beter kennen.
Je zag het al in de aflevering; aan kastelen geen gebrek in onze streken. Vroeger vond je bijna in elk dorp een kasteel waar een edele de plak zwaaide. In het Domein van het Kasteel van Seneffe kan je zelf van dat kasteelleven proeven. Een spelletje bingo spelen, je koffer uitpakken na een plezierige reis, fabels van La Fontaine lezen … je waant je er midden in de Verlichting. Afsluiten doe je zoals een echte kasteelheer: met een wandelingetje door de strak aangelegde (en gigantische) tuin.
De Franse onderdrukking was geen prettige tijd, dat werd al snel duidelijk uit de aflevering. De Slag bij Waterloo bracht daar verandering in. De Fransen trokken weg uit onze contreien en daar mogen we vooral de hertog van Wellington voor bedanken. Als bevelhebber van het geallieerde leger bereidde hij zijn slag voor in een herberg in hartje Waterloo. Die plek is nu omgetoverd tot het Wellington Museum. Je vindt er documenten, wapens, schilden en zelfs een loodzwaar kanon. Ga zeker ook piepen in de kamer van de hertog, want daar schreef hij ooit zijn overwinningsrapport!