6 musea waarin je je voorouders beter leert kennen

Op naar de prehistorie, waar het verhaal van de mens begon

Prehistorie

Heb jij ook met grote ogen gekeken naar de eerste aflevering van Het verhaal van Vlaanderen op Eén? Hoe we allemaal nog een stukje Neanderthaler-DNA in ons hebben, hoe mammoeten het landschap domineerden en de ijzige grond veranderde in bloeiende velden. Wil jij net als Tom Waes je verre voorouders nog beter leren kennen? Plan dan een uitstapje naar een van deze 6 Belgische musea.

Tip: De museumpas is het grootste museumabonnement van het land. Met de pas bezoek je al deze toplocaties vol geschiedenis, samen met nog 245 andere Belgische musea. Een heel jaar lang.

1. Regionaal Archeologisch Museum

Regionaal Archeologisch Museum

De Maaseikenaren en Maaslanders van weleer, wat aten die eigenlijk? En zag de fauna en flora er toen al hetzelfde uit? In het Regionaal Archeologisch Museum van Maaseik word je honderden jaren terug in de tijd gezogen. De jongste bezoekers mogen zich uitleven in een ontdekkingskamer waar je niet alleen mag kijken, maar ook mag aanraken! Van pijlen maken tot verkleden: in totaal zijn er maar liefst 22 doe-activiteiten.

 

2. Museum Kunst & Geschiedenis

Museum Kunst & Geschiedenis

Het Museum Kunst & Geschiedenis is zonder twijfel de eyecatcher van het Brusselse Jubelpark. Wat er zich binnen verschuilt is echter nóg mooier: duizenden jaren aan geschiedenis, beginnend bij opgravingen uit de tijd van onze verste voorouders. Van stenen artefacten tot metalen bijlen, speerpunten en zelfs juwelen: een van de topstukken is de gouden Lunala, een halsketting die dateert uit 1800 tot 1600 v.Chr. Hoe het juweel in de Ardennen verzeild is, is nog steeds een raadsel.

 

3. Le Grand Curtius

Le Grand Curtius

Wie in Luik is, kan niet om dit museum heen. Le Grand Curtius herbergt meer dan 5000 m2 collecties kunst en geschiedenis. Liefhebbers van de prehistorie, wenden zich best tot het deel ‘Archeologie’, waar je vuursteensplinters en een benen kam vindt die dateren van ver voor Christus.

 

4. Musée du Malgré-Tout

Musée du Malgré-Tout

In het Musée du Malgré-Tout in Treignes kruip je in het brein van een oermens. Het museum heeft niet alleen een binnenruimte vol eeuwenoude wapens en schedels, maar ook een tuin. In het Park van de Prehistorie vind je een reconstructie van een oude nederzetting. Zo flits je net als Tom Waes duizenden jaren terug in de tijd.

 

5. Megalietenhuis

Megalietenhuis

In het Megalietenhuis in Wéris zie je perfect hoe onze dorpen er vroeger uitzagen. De stenen constructies - megalieten - die je op het terrein vindt, zijn gemaakt door de eerste landbouwers-veetelers op het einde van de Steentijd. In het bezoekerscentrum vertellen maquettes, audio en video je meer over het leven van toen.

 

6. Prehistomuseum

Prehistomuseum

Het Prehistomuseum in Flémalle is een doe-plek, met naast een museum ook een groot park. Schiet met pijl en boog op 3D-doelen, maak vuurtjes of ga op ontdekking in de Grot van Ramioul. Ook voor kinderen is dit een paradijs. Je zal ze nooit meer ‘nee’ horen zeggen tegen een geschiedenismuseum.

 

Vuursteenmijnen van Spiennes

PS: Heb je de vuursteenmijnen van Spiennes gezien in de aflevering? Vanaf april is de site weer toegankelijk voor publiek. Met de museumpas kan je zelfs gratis op bezoek.

 

Reis je graag naar een ander tijdperk uit Het verhaal van Vlaanderen?

Bekijk hier onze museumtips per aflevering.

Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas