8 musea over de Eerste Wereldoorlog en het interbellum

Terug naar een van de grootste conflicten uit onze geschiedenis

Spaanse Tijd

In de voorlaatste aflevering van Het verhaal van Vlaanderen op Eén herbeleeft Tom Waes de Eerste Wereldoorlog en het interbellum. De Grote Oorlog is misschien wel het meest verwoestende conflict uit onze geschiedenis: je leert in de aflevering over het dilemma dat Albert I voorgeschoteld kreeg, zinloos geweld en langzaam aan de draad weer oppikken. Wil jij dieper graven in deze vier oorlogsjaren en de korte periode van vrede die daarop volgde? Deze 8 musea flitsen je terug.

Tip: De museumpas is het grootste museumabonnement van het land. Met de pas bezoek je al deze toplocaties vol geschiedenis, samen met nog 235 andere Belgische musea. Een heel jaar lang.

1. Museum aan de IJzer

Museum aan de IJzer

"Nooit meer oorlog", dat wens je na zo'n aflevering. En net dát is ook het motto van het Museum aan de IJzer in Diksmuide. De grote toren waar Tom Waes voor stond, vlak aan de oude slagvelden, is een museum van maar liefst 22 verdiepingen. Je start je bezoek op verdieping nummer 20 (geen zorgen, de lift brengt je in no time naar omhoog). Nog twee verdiepingen hoger krijg je een panoramisch zicht over de frontstreek voorgeschoteld. Daarna daal je rustig naar beneden en kruis je verhalen over de Belgisch-Duitse confrontatie tijdens die vreselijke Eerste Wereldoorlog.

 

2. In Flanders Fields Museum

In Flanders Fields Museum

De Wereldoorlog draaide om politiek en macht, maar wat dacht de man in de straat? Of de soldaat aan het front? Het In Flanders Fields Museum in Ieper focust op hoe mensen de oorlog beleefden. Je maakt er kennis met verschillende personages die elk hun verhaal vertellen. Volg het parcours tot op het belfort met zicht op de uitgestrekte velden.

 

3. Memorial Museum Passchendaele 1917

Memorial Museum Passchendaele 1917

Dat er in de Westhoek heel wat bloederige veldslagen hebben plaatsgevonden, bewijst ook het Memorial Museum Passchendaele 1917. Het dorpje Passendale is vandaag een vredig tafereel, maar dat was tijdens de Eerste Wereldoorlog wel anders. De Slag bij Passendale in 1917 was een van de gruwelijkste veldslagen in onze contreien. Er vielen meer dan een miljoen slachtoffers voor een terreinwinst van een schamele 8 kilometer. In het museum herbeleef je het leven op en rond de veldslagen. Voel de rillingen over je lijf wanneer je je weg zoekt door de gereconstrueerde loopgraven.

 

4. Plugstreet 14-18 experience

Plugstreet 14-18 experience

In Plugstreet 14-18 experience in Ploegsteert hoor je meer over de catacomben en de Slag bij Mesen, maar ook over de kerstvrede in 1914. Weet je trouwens waar de boom op de foto vroeger voor diende? Dit was een camouflageboom. Specialisten observeerden de bomen in de buurt van het kamp van de vijand om ze nadien perfect na te maken. In de nacht wisselden ze dan de echte boom voor zijn kopie. En dat was niet zomaar voor de sier, want in die boom zat een soldaat om de vijand te bespioneren! Je moet er maar opkomen.

 

5. Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis

Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis

De Industriële Revolutie heeft de manier van oorlogvoeren sterk veranderd. Kleurrijke uniformen en cavalerie maakten plaats voor kakigroene vesten, vliegtuigen, kanonnen en geweren. Het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis in Brussel bewaart een van de grootste oorlogscollecties ter wereld. Spot de unieke Mark IV-tank en sla vooral de Russische zaal niet over, gevuld met zeldzame stukken van de Kozakken van de Russische Keizerlijke Garde. Met je museumpas of toegangsticket kan je trouwens ook de triomfboog in het Jubelpark beklimmen, waar je getrakteerd wordt op een prachtig panorama over Brussel.

 

6. Westfront Nieuwpoort

Westfront Nieuwpoort

Zeewater, sluizen en sassen, dat is wat de Duitse invasie uiteindelijk tot stilstand bracht in Nieuwpoort. Onder het Koning Albertmonument ligt Westfront Nieuwpoort, een bezoekerscentrum dat je alles vertelt over die snuggere onderwaterzetting van de polder. En je weet het ondertussen misschien: geen oorlogsmonument zonder een panoramisch zicht. Neem daarvoor de lift tot boven op het Albert I-monument! Als je niet te veel hoogtevrees hebt natuurlijk.

 

7. Talbot House

Talbot House

Wanneer soldaten niet op het veld stonden, trokken sommigen zich terug in een soldatenclub. Het Talbot House in Poperinge deed tijdens de Eerste Wereldoorlog dienst als zo'n 'clubhuis' voor Britse soldaten. Hier kon je even ontsnappen aan de wreedheid die zich buiten afspeelde. Een thuis weg van huis waar soldaten vaak diepe vriendschappen sloten. Vandaag biedt het huis een even warm en authentiek welkom, vol verhalen en anekdotes en misschien ook … een kopje thee.

 

8. Museum en Tuinen van Buuren

Museum en Tuinen van Buuren

Tijdens deze woelige periode leefde de bankier David van Buuren samen met zijn vrouw, Alice, in Ukkel. Een gemeente die vandaag vooral bekend staat om haar rijkdom en chique villa's. Het optrekje van de familie van Buuren, nu bekend als Museum en Tuinen van Buuren, past helemaal in dat plaatje. Alles is er perfect: de keuze van schilderijen, de vorm van het tapijt, de kleur van de zetel… Meneer van Buuren had duidelijk oog voor detail. Op zonnige dagen is de tuin een extra troef met zijn rozentuin en labyrint.

 

Reis je graag naar een ander tijdperk uit Het verhaal van Vlaanderen?

Bekijk hier onze museumtips per aflevering.

Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas